smaczne diy

Ciasto Kinder Country – bez pieczenia!

Ciasto Kinder Country

Chyba nie ma lepszego ciasta jak to domowe. Niezależnie od tego, czy jest to ciasto tradycyjne z przepisu naszych babć, czy też coś nowego, dopasowanego do nowych produktów, które teraz nam smakują i są w każdym sklepie. U mnie z takich ciast od lat króluje snickers, tu podawałam Wam przepis. Potem koleżanka poczęstowała mnie czymś nowym i ciasto Kinder Country weszło na stałe do naszego domowego przepiśnika. Moi synowie je uwielbiają i ciągle mogliby je jeść. Nie ma świąt bez Kinder Contry. Ciasto przygotowuję też na weekendowe spotkania ze znajomymi i zawsze wszystkim smakuje. Teraz chcę się z Wami podzielić tym przepysznym ciastem bez pieczenia.

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country – bez pieczenia!

Przepis:

  • 350 ml śmietany słodkiej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników (polecam Krakus)
  • 2 mleczne czekolady
  • 2 białe czekolady
  • 3 szklanki płatków Nestle Kangus + 2–3 garście na wierzch

Zaczynam od roztopienia białych czekolad w kąpieli wodnej. 200 ml śmietany ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone. Dolewam przestudzoną czekoladę i razem wszystko miksuję. Na koniec dodaję Kangusy i mieszam wszystko łyżką.

W okrągłej blaszce (27 cm) układam warstwę herbatników i wykładam przygotowaną masę. Znowu układam herbatniki. 

W kąpieli wodnej rozpuszczam mleczne czekolady i odstawiam do przestudzenia. 150 ml śmietany ubijam na sztywno, dodaję przestudzoną czekoladę i jeszcze raz miksuję. Wylewam na górną warstwę herbatników i posypuje Kangusami do ozdoby.

Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, ale najlepiej smakuje następnego dnia.

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country jest niezwykle proste do zrobienia. Nie trzeba mieć do niego wielkich umiejętności kulinarnych i potrzebujemy tylko miksera i lodówki. Nawet nastolatek je zrobi bez problemu. Ciasto jest dobre na każdą okazje, a wybitnie smakuje w święta pod choinką. Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam smakowało. Smacznego!

 

Podziel się...
79
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons