Kiedy przechodziłam na dietę pudełkową, bałam się, że nie wytrzymam bez słodyczy, że brak tej codziennej słodkiej przyjemności zaraz mnie złamie. Szybko się przekonałam, że Lightbox.pl świetnie rozumie wszystkich łasuchów i podwieczorki są słodkie, pyszne i dające dużo przyjemności. Dzięki temu jestem na diecie od pół roku i chce mi się jeszcze. Jednym z moich słodkich faworytów w diecie jest piernik z czerwonej fasoli. Doskonała, ciemna kostka przyjemności, która pachnie przyprawą piernikową i świętami przez cały rok. Wyczekuję tego deseru z utęsknieniem i nie mogę się zawsze nadziwić, że jest to wersja dietetyczna. Specjalnie dla Was poprosiłam Lightbox.pl o ten cudowny przepis na dietetyczny piernik z czerwonej fasoli, który będzie w sam raz na nadchodzące Boże Narodzenie.
Przepis na dietetyczny piernik z czerwonej fasoli
Składniki na ciasto:
- 250 g czerwonej fasoli (z puszki)
- 5 jaj
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g)
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika (ok. 18 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (ok. 4 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 5 g)
- ¾ szklanki cukru brązowego (ok. 150 g)
- 75 g rodzynek
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
Żółtka należy oddzielić do białek. Białka odstawić, a do żółtek dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zblendować na jednolitą masę. Następnie trzeba ubić białka na sztywną pianę i dodać do fasolowego ciasta, delikatnie mieszając, aby nie utracić objętości. Puszyste ciasto wylać do blachy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, wyjąć ciasto do ostygnięcia.
Ja ze swojej strony położyłam na ciasto trzy plasterki pomarańczy, ale dekorację zostawiam już Wam.
Piernik jest cudownie puszysty i mokry. Kompletnie nie czuć, że ciasto jest dietetyczne i że zawiera w sobie fasolę. U mnie cała rodzinka się nim zajada – nawet moje nastolatki wcinają, aż im się uszy trzęsą. Cieszę się, że mogę się z Wami podzielić tym przepisem, bo po pierwsze, jest bardzo prosty do zrobienia (chyba nie ma opcji, aby ciasto nie wyszło), a po drugie, w przepisie nie ma mąki ani tłuszczu, co czyni go piernikiem light. :)
Smacznego!