bożonarodzeniowe diysmaczne diy

Dietetyczny piernik z czerwonej fasoli – ciasto bez mąki i tłuszczu

Dietetyczny piernik z czerwonej fasoli

Kiedy przechodziłam na dietę pudełkową, bałam się, że nie wytrzymam bez słodyczy, że brak tej codziennej słodkiej przyjemności zaraz mnie złamie. Szybko się przekonałam, że Lightbox.pl świetnie rozumie wszystkich łasuchów i podwieczorki są słodkie, pyszne i dające dużo przyjemności. Dzięki temu jestem na diecie od pół roku i chce mi się jeszcze. Jednym z moich słodkich faworytów w diecie jest piernik z czerwonej fasoli. Doskonała, ciemna kostka przyjemności, która pachnie przyprawą piernikową i świętami przez cały rok. Wyczekuję tego deseru z utęsknieniem i nie mogę się zawsze nadziwić, że jest to wersja dietetyczna. Specjalnie dla Was poprosiłam Lightbox.pl o ten cudowny przepis na dietetyczny piernik z czerwonej fasoli, który będzie w sam raz na nadchodzące Boże Narodzenie.

Dietetyczny piernik z czerwonej fasoli

Przepis na dietetyczny piernik z czerwonej fasoli

Składniki na ciasto:

  • 250 g czerwonej fasoli (z puszki)
  • 5 jaj
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 łyżki kakao (ok. 30 g)
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika (ok. 18 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (ok. 4 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 5 g)
  • ¾ szklanki cukru brązowego (ok. 150 g)
  • 75 g rodzynek
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Żółtka należy oddzielić do białek. Białka odstawić, a do żółtek dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zblendować na jednolitą masę. Następnie trzeba ubić białka na sztywną pianę i dodać do fasolowego ciasta, delikatnie mieszając, aby nie utracić objętości. Puszyste ciasto wylać do blachy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, wyjąć ciasto do ostygnięcia.

Ja ze swojej strony położyłam na ciasto trzy plasterki pomarańczy, ale dekorację zostawiam już Wam.  

Dietetyczny piernik z czerwonej fasoli Dietetyczny piernik z czerwonej fasoli

Piernik jest cudownie puszysty i mokry. Kompletnie nie czuć, że ciasto jest dietetyczne i że zawiera w sobie fasolę. U mnie cała rodzinka się nim zajada – nawet moje nastolatki wcinają, aż im się uszy trzęsą. Cieszę się, że mogę się z Wami podzielić tym przepisem, bo po pierwsze, jest bardzo prosty do zrobienia (chyba nie ma opcji, aby ciasto nie wyszło), a po drugie, w przepisie nie ma mąki ani tłuszczu, co czyni go piernikiem light. :)

Smacznego!

Podziel się...
96
Kasia Ogórek

Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

  • Ja robiłam tylko tradycyjne pierniczki. A takiego chętnie bym spróbowała :)

  • Bardzo fajna propozycja, chetnie zrobie :) wyglada przepysznie :)

  • Wygląda świetnie! Akurat przedwczoraj wykorzystałam puszkę czerwonej fasoli jak na złość, a stała chyba z pół roku. Gdyby nie to to już ciasto siedziałoby w piekarniku :D

  • Akurat ostatnio na zakupach nie dostałam mąki kasztanowej i już postanowiłam pożegnać się z piernikiem, a tutaj taki przepis. :)

  • carrantuohill

    czyli masę nie robić mikserem, a blenderem ???? czy miksować, a fasole zblendować ????

  • Ania Marcinkian

    Często robię ciasto z czerwonej fasoli, chętnie wypróbuję to ciasto w wersji piernikowej 😀

  • Podrzuciłem już przepis dalej. Także być może posmakuje u siebie. ;)

Simple Share Buttons