dla dzieci diysmaczne diy

Muffinki dyniowe

Dynia króluje wszędzie jesienną porą. Jest doskonałym materiałem na halloween w mojej działce diy, ale przede wszystkim jest jagodą. Nie pomyliłam się. Sprawdziłam, że owoce dyni to jagody, które mogą osiągnąć nawet 200 kg. Pierwszy raz zrobiłam dynię tzn. jagodę do kawy. Hi, hi.

0

Składniki na 12 sztuk:
· 140 g masła
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· pół łyżeczki soli
· pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
· pół łyżeczki przyprawy korzennej
· 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
· 1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
· 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru

· 2 duże jajka
 
Obieramy dynię, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy kilka minut.
 
3
 
 
 
 
 
 
4
 
Odcedzamy dynie i miksujemy na puree.
 
6
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy – wymieszać, przesiać i odłożyć. Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.
 
7
 
Miksera ucieramy masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
 
9 
 
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (4 łyżki cukru, 1 cynamonu).
 
10 
 
Piec w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut.
 
0
 
 
Mniam, mniam, nawet nie wyobrażacie sobie, jakie one są pyszne. 
 
Bon appetit!
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons