Dynia króluje wszędzie jesienną porą. Jest doskonałym materiałem na halloween w mojej działce diy, ale przede wszystkim jest jagodą. Nie pomyliłam się. Sprawdziłam, że owoce dyni to jagody, które mogą osiągnąć nawet 200 kg. Pierwszy raz zrobiłam dynię tzn. jagodę do kawy. Hi, hi.
Składniki na 12 sztuk:
· 140 g masła
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· pół łyżeczki soli
· pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
· pół łyżeczki przyprawy korzennej
· 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
· 1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
· 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
· 2 duże jajka
Obieramy dynię, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy kilka minut.
Odcedzamy dynie i miksujemy na puree.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy – wymieszać, przesiać i odłożyć. Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.
Miksera ucieramy masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (4 łyżki cukru, 1 cynamonu).
Mniam, mniam, nawet nie wyobrażacie sobie, jakie one są pyszne.
Bon appetit!