smaczne diy

Pieczone frytki z batatów z sosem czosnkowo-koperkowym

Jesień budzi we mnie potrzebę na dogadzanie sobie i mojej rodzinie różnymi smakołykami. Teraz wyjście do sklepu kończy się zakupami jabłek na szarlotkę, dyni na rozgrzewającą zupę albo pyszne muffinki, śliwkami na kruche ciasto i batatami na frytki. Kilka lat temu szukałam w naszych sklepach batatów, ale w końcu koleżanka z Irlandii mi je przysłała, bo u nas nie było. Teraz wchodzisz do osiedlowego sklepu i tylko wybierasz mniejsze albo większe okazy. U nas bataty świetnie sprawdzają się jako szybki obiad. Niektórzy uznają frytki z batatów za przekąskę, ale moim zdaniem są one tak sycące, że są daniem głównym. Do frytek przygotowuję pyszny sos czosnkowo-koperkowy i każdy jest zachwycony.

Kiedy pokazałam frytki z batatów na Instastory na Instagramie od razu zostałam zasypana wiadomościami z prośbami, żeby pokazać jak te frytki zrobić, więc szybko przygotowałam dla Was sprawdzony przeze mnie przepis.

frytki z batatów

Przepis na pieczone frytki z batatów z sosem czosnkowo-koperkowym

  • bataty
  • przyprawa do frytek
  • kilka kropel oleju

Sos czosnkowo-koperkowy

  • majonez
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • koperek

Bataty obieram i kroję w słupki.

frytki z batatów

Pocięte bataty smaruję odrobiną oleju i przyprawiam – używam gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków. Wykładam je na papier do pieczenia i wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

frytki z batatów

Sprawdzam widelcem, czy frytki z batatów są miękkie i nie doprowadzam do ich przypalenia.

frytki z batatów

Sos robię w proporcjach: łyżka majonezu na łyżkę jogurtu naturalnego i do tego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz trochę koperku. Jest on idealny do pieczonych frytek z batatów.

frytki z batatów

frytki z batatów

Pieczone frytki z batatów nie są tak chrupiące, jak tradycyjne, ale są miękkie i słodkie. Ja jeszcze dodatkowo je solę, bo dla mnie są za słodkie. Ciekawostką jest to, że mimo że bataty są słodkie – pomagają regulować stężenie glukozy we krwi i mają niski indeks glikemiczny, więc nawet jedzone (z umiarem) wieczorem jako przekąska przed TV, nie wyrządzą nam takiej krzywdy, jak chipsy czy tradycyjne frytki. Warto więc je zrobić od czasu do czasu, bo będą zdrową i szybką przekąską.

Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons