dla dzieci diysmaczne diy

Placki z jagodami – alternatywa dla naleśników

Przepis na zdrowe placki z jagodami

Placki z jagodami w mojej wersji to nie naleśniki z dodatkiem owoców, tak jakby można myśleć, ale zupełnie inny przepis na zdrowszą i chyba chudszą odmianę popularnego dania. Po wypróbowaniu kolejnych wersji naleśników zaczęłam poszukiwać czegoś podobnego, ale jednak odmiennego w smaku. Tak wpadłam na placki z mąki ryżowej i mleka kokosowego. To był strzał w dziesiątkę, ponieważ muszę unikać mleka krowiego, bo mam atopowe zapalnie skóry, a im jestem starsza tym mam większe objawy. Usuwam więc z diety wiele rzeczy, szukam zamienników albo jem to co mnie uczula, ale w małych ilościach i po długich przerwach. Możliwe, że ktoś jeszcze ma takie problemy i chętnie pozna nowy przepis, a inny wypróbuje, bo ma po prostu naleśników po kokardę. 

Placki z jagodamiPrzerywnik

Przepis na placki z jagodami

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru (ja używam brązowego)
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody około 300g mogą być mrożone lub borówki

PrzerywnikPlacki z jagodami 2

Mleko kokosowe trzeba dobrze wymieszać i wlać do miski. Dodać jajka, cukier, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy.

Placki z jagodami 3

Na koniec dodajemy jagody do ciasta i delikatnie mieszamy.

Placki z jagodami 4

Smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem.

Placki z jagodami 1

Uwielbiam ten przepis i te placki. Bardzo lekkie, smaczne i zupełnie inne od tradycyjnych naleśników, a jednak placki, które tak mocno uwielbiamy. Czekam na owoce, aby robić je częściej. Dzięki temu przepisowi mogę jeść placki bez obaw, że znowu mnie mleko uczuli. Jednak najlepsze jest to, że moje dzieci je jedzą. Jak już moi synowie je lubią to największa rekomendacja, bo oni są bardzo wybredni. Muszę mocno wymyślać, aby ich nakarmić. Czy Wy też macie takie wybredne dzieci?

Zobacz inne przepisy:

pudding z kaszy jaglanej Drożdżówki z serem i malinami placki owsiane 1 Muffinki jajeczne z kaszą kuskus
Podziel się...
57
Kasia Ogórek

Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

  • Zuzaaaaa

    Super :) Aż sama zrobię tylko skąd wziąć mąkę ryżową? Podejrzewam, że w zwykłym sklepie jej nie uświadczę…

  • Fajna sprawa☺ na pewno spróbuję😊 pozdrawiam

  • wyglądają rewelacyjnie! Czy myślisz, że mąka z brązowego ryżu nada się do tego przepisu? Mam napoczętą torebkę i szukam sposobu na jej zużycie :)

    • Kasia, myślę, że spokojnie. Zrób i daj znać jak wyszło. :)

  • Super przepis i ładnie wyglądają te placki. Akurat mam w domu puszkę mleka kokosowego i nie za bardzo miałam wenę co z nim zrobić.

  • Iris

    Po samym zdjęciu można nastawić się na smak czekoladowy. Pysznie wyglądają.

    • Ha, ha w sumie racja, że wyglądają na czekoladowe.

  • mmmmm :) chętnie zjem takie jak będę miała jagody :) a zmotywowana twoimi wpisami zaczęłam tworzyć własne (na razie proste) diy i właśnie pojawiło się na moim blogu :)

    • Klaudia, zawsze można wrzucić borówki. Ja tak robię, bo mrożone jagody już zjadłam. :)

  • Wyglądają przepysznie! Zapisuję przepis :)

Simple Share Buttons