Przepis na zdrowe placki z jagodami
Placki z jagodami w mojej wersji to nie naleśniki z dodatkiem owoców, tak jakby można myśleć, ale zupełnie inny przepis na zdrowszą i chyba chudszą odmianę popularnego dania. Po wypróbowaniu kolejnych wersji naleśników zaczęłam poszukiwać czegoś podobnego, ale jednak odmiennego w smaku. Tak wpadłam na placki z mąki ryżowej i mleka kokosowego. To był strzał w dziesiątkę, ponieważ muszę unikać mleka krowiego, bo mam atopowe zapalnie skóry, a im jestem starsza tym mam większe objawy. Usuwam więc z diety wiele rzeczy, szukam zamienników albo jem to co mnie uczula, ale w małych ilościach i po długich przerwach. Możliwe, że ktoś jeszcze ma takie problemy i chętnie pozna nowy przepis, a inny wypróbuje, bo ma po prostu naleśników po kokardę.
Przepis na placki z jagodami
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru (ja używam brązowego)
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody około 300g mogą być mrożone lub borówki
Mleko kokosowe trzeba dobrze wymieszać i wlać do miski. Dodać jajka, cukier, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy.
Na koniec dodajemy jagody do ciasta i delikatnie mieszamy.
Smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem.
Uwielbiam ten przepis i te placki. Bardzo lekkie, smaczne i zupełnie inne od tradycyjnych naleśników, a jednak placki, które tak mocno uwielbiamy. Czekam na owoce, aby robić je częściej. Dzięki temu przepisowi mogę jeść placki bez obaw, że znowu mnie mleko uczuli. Jednak najlepsze jest to, że moje dzieci je jedzą. Jak już moi synowie je lubią to największa rekomendacja, bo oni są bardzo wybredni. Muszę mocno wymyślać, aby ich nakarmić. Czy Wy też macie takie wybredne dzieci?
Zobacz inne przepisy: