dla dzieci diysmaczne diy

Rogaliki z czekoladą

Przepis w sam raz na weekend. Nie bójcie się ciasta drożdżowego, każdemu polecam spróbować, bo to wcale trudne nie jest. Zamiast dżemu wystarczy włożyć kawałek czekolady i gotowe. To taka uboższa wersja na św. Marcina 11 listopada. To co pieczemy rogale?

6

Składniki na około 50 małych rogalików:
 
·         560 g mąki pszennej tortowej
·         20 g drożdży świeżych
·         350 ml mleka
·         2 jajka
·         80 g masła, roztopionego
·         75 g cukru
·         pół łyżeczki soli
Do smarowania:
Jako i mleko
 
Z drożdży przygotowujemy rozczyn. W odrobinie ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy pół łyżeczki cukru i mąki taką ilość, aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
 
1
 
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
 
2 
Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 4 części, rozwałkować i pociąć w trójkąty.
 
3
 
Na każdym kawałku ciasta położyć kostkę czekolady i zwinąć rogalika.
 
4
 
Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
 
5
 
Po wystudzeniu możemy posmarować rogaliki lukrem.
 
6
 
Czasami muszę odpocząć od majsterkowania i wtedy wchodzę do kuchni. Lubię jak moja rodzina, zjada moje wypieki z apetytem. Teraz chętnie dzielę się moimi przepisami z Wami.
 
Tutorial wykonałam w ramach współpracy z Kubus.pl.
 
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons