Pasta z buraka – smaczny przepis
Kolejne moje kulinarne odkrycie to pasty do chleba. Z dzieciństwa pamiętam jedną pastę. Pastę jajeczną, która mi bardzo smakowała, a jak mama ją robiła, to czułam, że jest jakieś święto, tak ją lubiłam. Potem przyszedł zachwyt pakowanymi, krojonymi wędlinami, serami i jakoś na wiele lat zapomniałam o własnoręcznie robionych pastach. Ostatnio zaczęłam znowu kombinować ze smakami i próbuję różne rzeczy, dodawać do gotowych serków. Przy jakimś barszczu wpadłam na pomysł, aby coś zrobić z buraka. Następnym razem wpadłam na to, aby do pasty dodać jeszcze chrzan. Takim dziwnym sposobem wyszła mi pyszna różowa pasta do chleba.
Przepis na pastę z buraka:
- 1 ugotowany burak
- 150 g serka typu Delikat
- 1 łyżeczka chrzanu
- posiekany koperek w ilości, jaką lubimy
- sól i pieprz
Buraka obieramy i kroimy w plasterki.
Do blendera wrzucamy warzywo, resztę składników i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Dodajemy koperku w ilości, jaką lubimy.
Pasta z buraka najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.
Teraz mogę mówić, że “ktoś mi świnię podrzucił”. Różowy kolor pasty zainspirował mnie, do zrobienia kreatywnej kanapki, w kształcie świnki. Taka śmieszna kanapka może i dzieci zachęci do zjedzenia pasty. Pasta jest tak dobra, że można ją jeść łyżkami, więc zróbcie jedną porcję, bo możecie zjeść za dużo naraz. Smacznego!
Zobacz inne kreatywne przepisy: