bożonarodzeniowe diydla dzieci diy

Świąteczna masa solna

 Trochę się pobawiłam masą solną i powstały Ciastka, renifery i zawieszki z gwiazdkami.
 
0
 
 
kropki szare1 ramka
 
Przepis na masę solną
 
200g mąki
200g soli
125 cm3 wody
Makę wymieszaj z solą i dodawaj wodę 
(tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.
Suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 50 stopni C).
 
page1
 
 Tu użyłam foremek renifera. 
Masa suszyła się tydzień w piekarniku.
 
page4
 
Pomalowałam reniferki białą farbą.
 
page5
 
Każdy dostał po kokardce i został ustrojony pisakami z masy cukrowej.
 
page9
 
Wykonałam trzy rodzaje gwiazdek. 
Jeżeli chcesz połączyć elementy z masy solnej należy 
pomoczyć elementy, żeby się zespoliły. 
Patyczkami zrobimy dziurki do zawieszania i zostawimy
je przy suszeniu.
 
page3
 
Następnie malowałam i posypywałam brokatem.
 
page8
 
Jadalne perełki posłużyły mi do dekoracji gwiazdek.
Jeszcze mała kokardka.
 
page10
 
page11
 
Sznurkiem połączyłam gwiazdki i mam gotowe zawieszki na okno.
 
page12 
page13
 
Zabieram się za Ciastka. Nie mam takiej foremki, więc 
wykonałam szablon z papieru i wycinałam ciasto nożykiem.
 
page2
 
 6gif
 
 
Oczywiście masa musiała się wysuszyć, a później było malowanie.
 
page6 
 
Pisakami z masy cukrowej Ciastkom dorobiłam oczka, 
buźkę, guziczki i inne dodatki.
 
page15
 
Jeszcze zostało mi trochę ciasta i powstały choinki z brokatem.
 
page14
 
Ciastka zaprzyjaźniły się z reniferkami.
 
page16
page17
kropki stopka (1) 
 
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons