jedzeniowe diy

Tarta z porem i pieczarkami

W zeszłym tygodniu pokazałam na Instagramie zdjęcie mojego obiadu. Kilka osób poprosiło o przepis, więc w tym tygodniu też jedliśmy tarta z porem i pieczarkami. Tarta oprócz tego, że ładnie prezentuje się na zdjęciach, to na dodatek jest przepyszna. Samo ciasto na tartę jest rewelacyjne, więc można je wykorzystywać też przy innych przepisach.  Dość szybko się ją robi i dobra jest również na zimno lub po odgrzaniu. 

Tarta z porem 2Przerywnik

Składniki na ciasto:

400 g mąki
250g masła
60 ml zimnej wody
2 szczypty soli
1 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

3 większe pory
300 g pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz

Składniki na sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka
200 g żółtego sera
2 żółtka
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

PrzerywnikTarta z porem 3

Zaczynam od ciasta. Mąkę, sól i cukier wsypuję do miski, wlewam zimne masło i rozcieram całość. Na koniec wlewam wodę i zagniatam ciasto. Ciasto ląduje na minimum 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto wałkuję i wykładam na blaszkę do tarty. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w temperaturze 200 stp. w piekarniku.

Tarta z porem 4

Kroje pory i pieczarki. Por trzeba zalać wrzątkiem na 3 minuty i odlewam wodę.

Tarta z porem 5

Pieczarki smażymy na maśle. Po wyparowaniu wody dodajemy por i smażymy jeszcze przez chwilę.

Tarta z porem 6

Farsz wykładam na ciasto.

Tarta z porem 7

Sos robię, rozpuszczając masło w garnku, dodaję mąkę i jak się połączą, zalewamy mlekiem. Cały czas mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Dodaję starty żółty ser i żółtka, energicznie mieszając. Na koniec trochę pietruszki.

Tarta z porem 8

Sos wylewamy na tartę i całość zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stp.

Tarta z porem 9

Tarta z porem najlepsza jest na ciepło.

Tarta z porem 1

Taka tarta z porem i pieczarkami jest u nas częstym obiadem. Serwuję ją też od czasu do czasu, jak mam gości. Mogę wtedy przygotować sobie ją wcześniej i wstawić do lodówki, a jak już goście są na miejscu i jest pora to szybko do piekarnika. Za chwilę pyszna tarta jest na stole. Jestem mistrzem planowania i organizacji spotkań towarzyskich. To kto ma ochotę na tartę?

 

Zobacz także:

0a 01 1 6
Podziel się...
168
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
  • Świetne danie na lekki obiad :)
    Ja jeszcze do ciasta dodaję odrobinę startego żółtego sera.

    • Agnieszka, a ja nie znałam tego patentu. Musze kiedyś spróbować. :D

  • Basia Koy

    Wygląda bardzo apetycznie. A jak długo podpiekasz samo ciasto bez dodatków ? I czy dodajesz farsz i zalewasz sosem to ciepłe ciasto ?

  • Iris

    Wygląda pysznie.

  • creative home

    Super przepis, chyba zrobię jutro na obiad!

    ecruwall.blogspot.com

  • Asia

    Wow, wygląda cudownie. Idealne połączenie smakowe, zrobię na pewno, bo ostatnio rzucam się na tarty ;)

Simple Share Buttons