styropianowe diywielkanocne diy

Jajo z rzeżuchy

Zawsze na Wielkanoc sadzimy rzeżuchę albo pszenicę. Styropianowe formy podsunęły mi zupełnie inny pomysł na zasianie ziaren.  W ten sposób powstała oryginalna i ciekawa ozdoba. Tutorial wyszedł znakomicie, a jeszcze wzbogaciłam go o krótki filmik. 

0

Przerywnik
Materiały:

Jajko ze styropianu

Gaziki

Woda

Gaza

Rzeżucha

Gumka recepturka

Przerywnik

1

Mokre waciki układamy na jajku.

2

Następnie jajko owijamy gazą na której są wysypane ziarna. Na dole jaja zwiąż gazę gumką recepturką. Jajo postaw na kubku i codziennie podlewaj wodą, aż do wzrostu rzeżuchy.
 
3
 
Podlewaj jajo codziennie, a po kilku dniach zazieleni się.
 
Przerywnik
 
Obejrzyj mój film, a ułatwi Ci on wykonanie takiego jajka.
 

Przerywnik

Fajny pomysł?
 
 
 
 
 
 

Zobacz także:

Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

55 komentarzy

  1. Efekt świetny, a jakie proste! Dzisiaj robię rzeżuchę-postanowione! Wiosna pełną parą! ;)

    1. Dzięki Martuś, chyba udało mi się wymyślić coś czego nikt nie zrobił.

    1. Grodzia, w zeszłym roku ja zrobiłam Twoje kury, to w tym roku Ty będziesz miała moje jajo. :)

  2. Bardzo fajny pomysł. Wykorzystam go, tylko bliżej Wielkanocy. Takie jajka styropianowe widziałam w Empiku :)

  3. U mnie też zawsze sieje się rzeżuchę na Wielkanoc. W tym roku na pewno wykorzystam twój patent. :)

  4. Fajny, prosty i ciekawy sposób. Może bym zrobiła…..

  5. Lecę zaraz zrobić takie jajo! Właśnie wczoraj kupiłam rzeżuchę i rano się zastanawiałam w jakim kształcie ją posadzić :-). Teraz już nie mam wątpliwości – będzie jajo albo nawet dwa bo mam mniejsze styropiany :-), Dzięki za pomysł.

    1. Gabi, fajnie, że możesz od razu wykorzystać tutorial. Powodzenia!

  6. Świetny pomysł- ja od kilku lat robię rzeżuchowe wianki- wyglądają tak: http://przeplatanekolorami.blogspot.com/2013/03/troche-o-absurdach-i-jak-poprawiam.html
    a tutek jest tu:
    http://przeplatanekolorami.blogspot.com/2013/03/wianek-z-rzezuchy-diy-wielkanocne.html

    Rzeżucha jest cudownie uniwersalna i po prostu uwielbiam kanapki nią i z masełkiem :)

  7. Już moja babcia siała w ten sposób rzeżuchę na odwróconej do góry nogami doniczce. I ja robię tak co roku, taka zielona babka stoi sobie pomiędzy tymi lukrowanymi. A żeby mieć fajną rzeżuchę na Święta, trzeba ją posiać dzień przed Niedzielą Palmową. Ja przed nałożeniem rzeżuchy na watę, moczę ją przez jeden dzień w wodzie. Wtedy pęcznieje, robi się kleista i łatwo ją nałożyć na pionową powierzchnię :) Kilka razy dziennie trzeba spryskiwać, żeby nie wyschła.

    1. Ooo, kolejny fajny pomysł i dzięki za rady jak to zrobić. :)

  8. super, genialnie wygląda:) i można je trochę objeść ;)

    1. Jak ktoś lubi, bo ja nie przepadam. Na jajku za to mi nie przeszkadza ;)

  9. Kasiu jesteś genialna :) Bardzo lubię Twoje pomysły, ale jajo jest po prostu obłędne, a jakie proste w przygotowaniu :)

  10. Fajny pomysł. Ja w ten sposób traktuje glinianego barana, a potem strzygę. Jak to barana ;)

  11. Nie pomyślałabym,że tak można.Genialne w swojej prostocie!

  12. Pomysł rewelacyjny! A jaki smakowity i zdrowy mmm…. Trzeba zrobić przed świętami! :)
    Mnie czeka szycie ozdób. :) Mam nadzieję, że znajdę czas! :)

  13. Super pomysł, bardzo oryginalny, na pewno skorzystam :)))
    Pozdrawiam ciepło :)
    Anna

  14. Mój pomysł na takie jajko,który stosuję od lat,to nadmuchany balonik obłożony watą i obsypany ziarenkami rzeżuchy.
    pozdrawiam i gratuluję pomysłów.Hania

  15. Ale genialny pomysł. Super to wygląda, bardzo mi się podoba :)

  16. Pomysł rewelka tylko biję się po głowie bo w grudniu robiąc porzadki 10 takich jaj wyrzuciłam :( i teraz do sklepuuu gotowiii Marszzzz!!!! Dzięki za inspirację. Mojemalegniazdko

  17. Jeju Dziewczyno, czego Ty to nie wymyślisz? Bomba jak zawsze! :)
    Pozdrawiam Kasiu

Comments are closed.