Czas na wypieki wielkanocne! Nie wiem, czy ktokolwiek sobie wyobraża święta bez słodkich, domowych wypieków. Na co dzień można nie mieć czasu na pieczenie, ale na święta coś tam zawsze zdąży się zrobić. Wcale nie trzeba piec wielkich blach ciasta, a można zrobić kilka małych porcji, aby w ten sposób uniknąć robienia zapasów jedzenia na kilka tygodni. Poznaj najlepszy przepis na jadalne koszyczki wielkanocne, który musisz wypróbować. Piękne koszyczki na Wielkanoc, które można zjeść, zachwycą Twoją rodzinę i gości.
Jak zrobić jadalne koszyczki wielkanocne?
To w sumie nietrudna sztuka. Wystarczy dobry przepis na kruche ciasto i małe foremki do babeczek, aby samemu zrobić takie jadalne koszyczki wielkanocne. Moje jeszcze są wypełnione masą serową, która jest przepyszna w połączeniu z kruchym ciastem. Kilka cukrowych jajeczek i mamy pyszny wielkanocny deserek.
Składniki na jadalne koszyczki wielkanocne:
KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka z jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA SEROWA:
- 250 g mielonego sera białego
- 1 jajo
- 125 g cukru pudru
- 65 g masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
DO DEKORACJI:
- jajka do dekoracji
- trochę białej czekolady
Jak wykonać koszyczki zobaczcie na filmie!
Teraz już zapraszam Was do obejrzenia kolejnego odcinka.
Koniecznie zasubskrybujcie mój kanał
i dajcie łapkę w górę. Za tydzień nowy film w środę o 18:00!
Najlepszą rekomendacją dla tych koszyczków jest fakt, że u mnie w domu znikają one zaraz po upieczeniu. Moi mężczyźni w kolejce ustawiają się do kuchni, aby zjeść kolejny koszyczek z pysznym serniczkiem. Czasami muszę ich bronić. :) Jak stawiam takie koszyczki gościom na stół, to widzę zachwyt w ich oczach. To jest naprawdę miłe, że umiem tak sprytnie zaskoczyć. Na dodatek zrobienie takich jadalnych koszyczków jest bardzo szybkie i proste, a ja tylko takie przepisy lubię.