Komu lato kojarzy się z goframi? Mi na pewno. Już w zeszłym roku zaopatrzyłam się w gofrownicę, wypróbowałam kilka przepisów i znalazłam ten idealny. Pyszne ciasto i chrupiąca skórka. Moi trzej panowie uwielbiają ten deser, tu nad jeziorem, w lesie, na wakacjach smakują najlepiej.
My uwielbiamy gofry z bitą śmietaną i malinami.
Chcecie poznać mój ulubiony przepis na gofry?
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
szczypta soli
Rozgrzać gofrownice. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładka masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano – około 2-3 minut.
Lekkie jak piórko, pyszne z bita śmietana i owocami!
Zobacz także: