Komu lato kojarzy się z goframi? Mi na pewno. Już w zeszłym roku zaopatrzyłam się w gofrownicę, wypróbowałam kilka przepisów i znalazłam ten idealny. Pyszne ciasto i chrupiąca skórka. Moi trzej panowie uwielbiają ten deser, tu nad jeziorem, w lesie, na wakacjach smakują najlepiej.
My uwielbiamy gofry z bitą śmietaną i malinami.
Chcecie poznać mój ulubiony przepis na gofry?
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
szczypta soli
Rozgrzać gofrownice. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładka masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano – około 2-3 minut.
Lekkie jak piórko, pyszne z bita śmietana i owocami!
Zobacz także:
Uwielbiam wszystko co z malinami. Gofry zwłaszcza.
Nie wiem, na ile jestem na bieżąco, ale widzę nowy, wesoły layout! Bardzo fajnie!
Joule, nowy wygląd od weekendu :)
Jak Ty znajdujesz czas na to wszystko Kasia – nie wiem :) Potraktuj to jak wyrazy podziwu i lekką zazdrość blogowej koleżanki, która tez próbuje pochwytać wszystko, ale nie wszystko chce sie złapać :)
Gofry na pewno wypróbuje – dzięki! ;)
Sylwia, to moje życie i moja praca. Też nie wszystko wychodzi tak jak bym chciała. :)
Goferki wyglądają sssssmakowicie, a zmiany graficzne na stronie genialne! Gratki!
Pozdrawiam, Katarynka
Katarynka, dzięki wielkie. Tak mnie naszło na zmiany :)
Właśnie robię gofry dla chłopców:)
Mój przepis jest troszkę inny, zawiera 5 łyżek oleju, jedną szklankę mleka i jedną wody i nie dodaję białka, reszta taka sama.
Spróbuję następnym razem zrobić gofry z ubitym białkiem.
Jeke, przepisów na gofry jest mnóstwo. Ja może spróbuje Twojego sposobu. :)
zjadłabym nawet dwa!
Martuchnaj, zapraszam nawet cztery Ci zrobię :)
Wyglądają przepysznie! Jak dotąd nie znalazłam idealnego przepisu na chrupiące gofry, bo mi zawsze opadają. Powiedz mi one faktycznie są chrupkie jak te serwowane np. nad morzem? :) Pozdrawiam!
U nie wychodzą idealnie, ale to zależy od mocy gofrownicy. Wcześniej miałam gofrownicę o mocy 750 W i nie dawała rady dopiec ciasta. Teraz mam dwa razy mocniejszą i jest ok. :)
Uwielbiam gofry z bitą śmietaną i mogłabym je jeść chyba każdego dnia, ale te kalorie:)
Ewa, moi synowie też by jedli. Dzisiaj wołali na śniadanie. :)
ale bym zjadła :) zawsze boję się je robić, jeszcze mi nigdy nie wyszły
Karolina, spróbuj tego przepisu :)
Zaczynam żałować, ze nie posiadam gofrownicy.
Ha, ha, trzeba kupić :)
Polecam również wersję mocno turystyczną – wafle zamiast gofrów :)
A cukru w cieście nie ma? Jeśli tak, to tym bardziej wypróbuję, zawsze to kilka kalorii mniej ;) Pozdrawiam
Nie, cukru nie ma :)
Zaczynam żałować, że nie mam gofrownicy. Najwyższy czas ją zakupić!
Smaka mam ogromnego na te gofry,a w domu gofrownicy brak :(( dobrze,że w Lidlu w przyszłym tygodniu mają być http://gazetka.lidl.pl/820d59a0-ee51-4d39-a4a5-28d894700747/#/22 – kupię bez zastanowienia,może na takie moja niejadka się pokusi ;)
Pychota!!!