smaczne diywalentynkowe diy

Serce tort Pavlovej

Walentynki to taki wyjątkowy dzień i nie chodzi tylko o to, że to święto zakochanych. Jest to dzień naszej kreatywności. Każdy stara się zaskoczyć swoją ukochaną osobę. Nawet mężczyźni w ten dzień stają na głowie, żeby kobiecie zrobić przyjemność. Ja w tym roku postanowiłam trafić przez żołądek do serca mojego ukochanego i mocno go zasłodzić swoją miłością.

0 

Te moje posty kulinarne to taki przekorny przerywnik mojego majsterkowania. Z jednej strony znacie mnie jako mocną kobitkę z wiertarką w ręką, ale mam też to drugie oblicze, romantyczki, kruchej kobietki, która jak mam mężczyznę pod ręką to nagle ma dwie lewe ręce i chce być wyręczana we wszystkim. Jeszcze muszę się Wam do czegoś przyznać jestem niesamowitym łasuchem, ale dobrze mi z tym. Dlatego w tym roku u mnie są słodkie walentynki.

Tort Pavlovej zawsze wszystkich przeraża szczególnie pieczenie bezy. Ja chcę Was zachęcić do spróbowania, bo to naprawdę jest łatwy deser.

Przerywnik
Co jest potrzebne?


Beza:

  • 170ml białek (4 białka z jajek “L”)
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Przerywnik

1

Ubijamy białka na pianę i dodajemy cukier po łyżce, aż masa będzie gęsta i błyszcząca (białek nie da się przebić, więc można miksować ile się da). Ubić białka jeszcze 2 minuty, a potem dodać mąkę, ocet i jeszcze minutę miksować.

2

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (bez termoobiegu). Na pergaminie narysuj serce o średnicy około 20 cm. Wyłóż białka na papier i ułóż w kształt serca. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut (120 stopni), a później skręć do 100 stopni i niech beza schnie jeszcze 3 godziny. Nie musisz nawet do niej zaglądać.

3

Krem:

  • 125g chłodnego mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  •  
Miksujemy mascarpone z cukrem przez kilka sekund i dodajemy śmietankę (tylko 1 minutę, bo w przypadku kremu może się masa zważyć).
 
4
 
Wykładamy krem na bezowe serce i dekorujemy ulubionymi owocami. Ja miałam zamrożone jagody jeszcze z letnich zbiorów.
 
9
 
 
11
 
 
10 
 
Beza na zewnątrz jest sucha, ale krucha, a w środku miękka i to jest cały sekret tortu Pavlovej. Deser jest lekki i wbrew pozorom nie taki bardzo słodki. 

Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons