smaczne diy

Chlebek dyniowy

Czas na dynie! Mamy sezon na to pomarańczowe warzywo i warto z niego robić różne smakołyki oraz DIY. Dyniowych pomysłów było na blogu kilka: dyniowy wazon i smaczne dyniowe muffinki, dynię też wycinałam. Jednak mój zdecydowanie najlepszy dyniowy pomysł to świecąca dynia! Dynia jako DIY jest nietrwała i sezonowa. Nie każdy ma ochotę przeznaczać ją na ozdobę. Dla tych wszystkich mam smaczną alternatywę i przepyszny przepis na chlebek dyniowy. Palce lizać!

chlebek-dyniowy

Przepis na chlebek dyniowy

przerywnik

SKŁADNIKI:

150 g pieczonej dyni

1½ szklanki płatków owsianych

2 szklanki mąki

½ szklanki brązowego cukru

2 płaskie łyżeczki sody

½ łyżeczki cynamonu

50 g masła roztopionego

¼ szklanki oliwy

⅓ szklanki płynnego miodu

2 czubate łyżki dżemu ananasowego

2 jajka

1 duży banan

3 łyżki pestek dyni

 

przerywnikchlebek-dyniowy-2

Obieram dynię i piekę ją w piekarniku, aż zmięknie.

chlebek-dyniowy-3

W misce mieszam mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon i sodę.

chlebek-dyniowy-4

Dodaję roztopione masło, oliwę, miód, jajka i dżem. Banana i dynię duszę widelcem, a następnie dodaję do masy. Całość dobrze mieszam.

chlebek-dyniowy-5

Masę przekładam do podłużnej foremki.

chlebek-dyniowy-6

Chlebek dyniowy piekę w 170°C przez około 45 minut.

chlebek-dyniowy-1

Chlebek dyniowy jest pachnący i aromatyczny. Świetny jest na ciepło, ale może też stać kilka dni, bo jest bardzo mokry w środku. Jest słodki, doskonały do kawy i dość zdrowy, bo dzięki płatkom owsianym i dyni zawiera dużo błonnika. Teraz, kiedy na dworze jest coraz chłodniej, to pachnące cynamonem ciasto będzie ocieplało dom i umilało jesienne wieczory. Smacznego!

 

Zobacz inne dyniowe pomysły:

02 021 029 52-300x300
Podziel się...
72
Kasia Ogórek

Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

  • Cała dynia czeka na tarasie, więc może zrobię taki chlebek

  • Marzena

    Błagam tylko nie brązowy cukier, toż to jeszcze gorsze świństwo niż zwykła biała śmierć. Sztucznie barwiony cukier to paskudztwo. Trzcinowy cukier polecam :D

  • Więcej zjadam pestek dyni niż samej dyni, ale polubiłem ją i wszelkie przetwory z nią związane są dla mnie bardzo smaczne. A chlebek jak mi wyjdzie, to będę robić częściej :))

  • Uwielbiam domowy chleb i piekę go przynajmniej 3 razy w tygodniu. Z dynią jeszcze nie próbowałam. Muszę spróbować, bo Twój wygląda bardzo smakowicie :). Pozdrawiam serdecznie.

Simple Share Buttons