Dynia króluje wszędzie jesienną porą. Jest doskonałym materiałem na halloween w mojej działce diy, ale przede wszystkim jest jagodą. Nie pomyliłam się. Sprawdziłam, że owoce dyni to jagody, które mogą osiągnąć nawet 200 kg. Pierwszy raz zrobiłam dynię tzn. jagodę do kawy. Hi, hi.
Składniki na 12 sztuk:
· 140 g masła
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· pół łyżeczki soli
· pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
· pół łyżeczki przyprawy korzennej
· 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
· 1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
· 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
· 2 duże jajka
Obieramy dynię, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy kilka minut.
Odcedzamy dynie i miksujemy na puree.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy – wymieszać, przesiać i odłożyć. Puree z dyni wymieszać z kefirem lub maślanką, odłożyć.
Miksera ucieramy masło z brązowym cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (4 łyżki cukru, 1 cynamonu).
Mniam, mniam, nawet nie wyobrażacie sobie, jakie one są pyszne.
Bon appetit!
Fajne – muszę spróbować :)
Oooo trzeba będzie spróbować. Jeszcze kilka dyń z własnej uprawy mi zostało :) Kasiu, jak Ci się obiera dynie tą obieraczką do owoców/warzyw – bo mi przyznam niezbyt dobrze. Jakiś czas temu odkryłem, że dużo szybciej i sprawniej robi się to krajaczką do sera i robię to tak: Obieranie dyni
Muszą być przepyszne, bo super wyglądają. Smaku narobiłaś…
Pozdrawiam
Wcześniej zupa, teraz babeczki Mmmmm robisz smaczek na dynię :)
Zapraszam do mnie :)
Chociaż nie przepadam za dynią, to Twoje muffinki wyglądają pysznie i muszę wypróbować ten przepis :-)
ooo no to taka jagoda to ja rozumiem hehe :)
mmmmm wyglądają smakowicie :)
Kasia, gdzie dorwałaś takie fajne duże papilotki? Już wielokrotnie szukałam i widzę tylko te małe, z których wszystko i tak się wylewa…Z góry dzięki ;-)
Martyna, to pocięty papier do pieczenia. Nic więcej :)
mmmh, pysznie wyglądają <3 muszę kiedyś spróbować
Mogła Pani wspomnieć skąd przepis,… bo jak się okazuję to nie Pani pomysł…
http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-dynia-i-posypka-cukrowa
Oj Pani Kasiu, nieładnie tak kasować niewygodne komentarze. Jestem wielką fanką Pani Doroty z mojewypieki.pl a pani tak perfidnie ją skopiowała ( nawet nie usunęła Pani gwiazdki w spisie składników która powinna do czegoś się odnosić. Ja już wiem do czego bo korzystam z oryginału) Nie ładnie….