dla dzieci diysmaczne diy

Ciasto Kubuś

Kto nie zna tego ciasta, ten z pewnością je pokocha od pierwszego kęsa? Ja odkryłam je całkiem nie dawno i jestem zachwycona. Z pewnością latem będę je często robić. Jednak najważniejsze jest to, że to ciacho polubiły moje dzieci, a nawet ich koledzy. To jest dla mnie największy dramat, jak stoję godzinami w kuchni, żeby każdemu mężczyźnie mojego życia dogodzić, a ktoś potem kręci nosem, bo mu nie smakuje. Trzech facetów i każdy co innego lubi. Z ciastami mam to samo. Dlatego to ciasto bardzo mi smakuje, bo w końcu jemy je całą rodziną. 

00

Przerywnik

Składniki

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa Kubuś:

  • 900 ml soku Kubusia (duża butelka) smak dowolny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka pomarańczowa

Warstwa pianka:

  • 2 śmietany kremówki 30% (każda po 330 ml)
  • galaretka pomarańczowa

Czekolada mleczna do posypania ciasta

Przerywnik

1

Robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy żółtka i miksujemy, aż masa będzie puszysta. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopni C, ok 20-25 minut.

2

Biszkopt się piecze, a my robimy warstwę Kubusia. Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się Kubusia. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy, aby ta się rozpuściła. Jak biszkopt wystygnie i masa Kubuś to wylewamy ją na biszkopt. 

3

W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem. Śmietanę wykładamy na ciasto, jak to jest całkowicie zimne. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą.

000

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Jest tak dobre, że nie można się mu oprzeć. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i nie wymaga wiele zachodu w przygotowaniu. Będzie dobre też na wiosenne święta wielkanocne. 

Podziel się...
55
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
  • wera

    lubię takie szybkie ciacha

  • karmelowa

    Mmm…pychotka :)

  • Jo

    Po prostu nachalna reklama! Kiedyś ten blog był miejscem, gdzie można było przeczytać, jak zrobić coś z niczego. Dziś – coś z Kubusia.

    • Szkoda tylko, że nikt mi za tą reklamę nie zapłacił. :P

      • Jo

        Z własnej woli robisz te różne „piękności” z butelek Kubusia? To jeszcze lepiej. Dnia 12 marca 2015 20:26 „Disqus” <notifications@disqus.net> napisał(a): „Szkoda tylko, że nikt mi za tą reklamę nie zapłacił. :P”   Settings   A new comment was posted on twojediyplTwojeDIY KasiaSzkoda tylko, że nikt mi za tą reklamę nie zapłacił. :P3:26 p.m., Thursday March 12 | Other comments by TwojeDIY Kasia  Reply to TwojeDIY Kasia  TwojeDIY Kasia’s comment is in reply to Jo: Po prostu nachalna reklama! Kiedyś ten blog był miejscem, gdzie można było przeczytać, jak zrobić coś z niczego. Dziś – coś z Kubusia.Read more  You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to disqus_Ans53I2EZN.You can unsubscribe from emails about replies to disqus_Ans53I2EZN by replying to this email with „unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings.

        • Jak zaczniesz uważniej czytać ze zrozumieniem mojego bloga to się dowiesz o co chodzi. Wpadasz tu i bierzesz inspiracje za darmo, więc komentarze tego typu zachowaj dla siebie. :P Nie podoba się, to nie wchodź tu i już.

          • Jo

            Dziewczyno, 3/4 tych twoich „inspiracji” to pomysły zerżnięte z netu. Wróć do korzeni, bo w tej chwili cały ten twój blog to chałtura za kasę. Jakość wykonania mizerna, pomysły nie Twoje, a dorabiasz ideologię jakby nie wiem co tam było prezentowane. A jeśli chodzi o komentarze, to na tym właśnie polega blogowanie. Wystawiasz się na osąd publiczny i musisz być otwarta na krytykę. Ale nie… Ty przecież czekasz tylko na te słodko-pierdzące, lukrowane komentarze typu: „O jakie śliczne, jutro też takie zrobię. Cmok, cmok”. Dnia 12 marca 2015 20:32 „Disqus” <notifications@disqus.net> napisał(a): „Jak zaczniesz uważniej czytać ze zrozumieniem mojego bloga to się dowiesz o co chodzi. Wpadasz tu i bierzesz inspiracje za darmo, więc komentarze tego typu zachowaj dla siebie. :P Nie podoba się, to nie wchodź tu i już.”   Settings   A new comment was posted on twojediyplTwojeDIY KasiaJak zaczniesz uważniej czytać ze zrozumieniem mojego bloga to się dowiesz o co chodzi. Wpadasz tu i bierzesz inspiracje za darmo, więc komentarze tego typu zachowaj dla siebie. :P Nie podoba się, to nie wchodź tu i już.3:32 p.m., Thursday March 12 | Other comments by TwojeDIY Kasia  Reply to TwojeDIY Kasia  TwojeDIY Kasia’s comment is in reply to Jo: Z własnej woli robisz te różne „piękności” z butelek Kubusia? To jeszcze lepiej. Dnia 12 marca 2015 20:26 „Disqus” <notifications@disqus.net> napisał(a …Read more  You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to disqus_Ans53I2EZN.You can unsubscribe from emails about replies to disqus_Ans53I2EZN by replying to this email with „unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings.

  • Chyba zrobię jutro. I tak miałam w planach podłubać trochę w kuchni, więc czemu nie :)

  • Za przyzwoleniem skorzystam kiedyś z przepisu :)

  • Też uwielbiamy, kiedyś robiłyśmy jeszcze podobnego Czerwonego Kapturka jak go nazwałyśmy. My jeszcze do ciasta dajemy delicje. Jak się zje kawałek to spokój :)

Simple Share Buttons
Close