Chyba nie ma lepszego ciasta jak to domowe, a niezależnie od tego, czy jest to ciasto tradycyjne z przepisu naszych babć, czy też coś nowego, dopasowanego do nowych produktów, które teraz nam smakują i są w każdym sklepie. U mnie z takich ciast od lat króluje snickers i tu podawałam Wam przepis. Potem koleżanka poczęstowała mnie czymś nowym i ciasto Kinder Country weszło na stałe do naszego domowego przepiśnika. Moi synowie je uwielbiają i ciągle mogliby je jeść, a i teraz nie ma świąt bez Kinder Contry. Ciasto przygotowuję też na weekendowe spotkania ze znajomymi i zawsze wszystkim smakuje, a teraz chcę się z Wami podzielić tym przepysznym ciastem bez pieczenia.
Ciasto Kinder Country – bez pieczenia!
Przepis:
- 350 ml śmietany słodkiej 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g herbatników (polecam Krakus)
- 2 mleczne czekolady
- 2 białe czekolady
- 3 szklanki płatków Nestle Kangus + 2–3 garście na wierzch
Zaczynam od roztopienia białych czekolad w kąpieli wodnej, a 200 ml śmietany ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone. Dolewam przestudzoną czekoladę i razem wszystko miksuję. Na koniec dodaję Kangusy i mieszam wszystko łyżką.
W okrągłej blaszce (27 cm) układam warstwę herbatników i wykładam przygotowaną masę. Znowu układam herbatniki.
W kąpieli wodnej rozpuszczam mleczne czekolady i odstawiam do przestudzenia. 150 ml śmietany ubijam na sztywno, dodaję przestudzoną czekoladę i jeszcze raz miksuję. Wylewam na górną warstwę herbatników i posypuje Kangusami do ozdoby.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, ale najlepiej smakuje następnego dnia.
Ciasto Kinder Country jest niezwykle proste do zrobienia, a nie trzeba mieć do niego wielkich umiejętności kulinarnych i potrzebujemy tylko miksera i lodówki. Nawet nastolatek je zrobi bez problemu. Ciasto jest dobre na każdą okazje, a wybitnie smakuje w święta pod choinką. Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam smakowało. Smacznego!
Zapraszam na mój Instagram!