smaczne diy

Deser z chia lub dobre śniadanie

Niby to deser z chia, ale ja jem go na śniadanie. Jakiś czas temu znudziła mi się poranna owsianka i teraz chia gra pierwsze skrzypce. To jeszcze prostsze do przygotowania, a syci tak, że długo jestem najedzona, a i energii mam więcej. Chia też doskonale działa na przemianę materii, bo zawiera dużo błonnika. Te niepozorne ziarenka, które nie mają żadnego smaku, zmieniają zwykły jogurt w coś zupełnie nowego. Parę dodatków do niego i codziennie mamy inne śniadanko lub deser. Deser, który śmiało można postawić gościom, a ci wyjdą od nas zachwyceni. Poznajcie najprostszy deser z chia na świecie!

Deser z chia

Zacznijmy od chia!

Dlaczego nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia, dopiero niedawno do nas dotarły i stały się modne, to nie mam pojęcia, bo na świecie znane są od wieków. Jednak dobrze, że już są. Nasiona bogate są w bardzo ważne dla nas kwasy omega-3, a zawierają ich więcej niż mięso łososia (w tej samej wadze produktu). Chia zawiera przeciwutleniacze, które chronią nas przed starzeniem, ale chyba ważniejsze jest to, że bronią nas przed nowotworami. W chia mamy bardzo dużo błonnika, który jest tak ważny dla dobrej pracy jelit, pomaga na wiele dolegliwości związanych z zaparciami i ma zbawienny wpływ na obniżanie cholesterolu, ciśnienia tętniczego i stężenie glukozy we krwi. Wychodzi na to, że chia to samo zdrowie.

Już dwie łyżki dziennie chia zaspokajają 1/3 zapotrzebowania na cynk, witaminy B1, B2 i B3 oraz potasu. 

Deser z chia lub dobre śniadanie

Mój sposób na chia jest banalny. Moczę dwie łyżki nasion w jednej butelce jogurtu pitnego i zostawiam na noc. Rano mam już doskonale nasiąknięte nasiona i gotowe śniadanie. Jogurt ma ulubiony smak, a chia w zasadzie nie ma smaku, więc nie zmienia jogurtu. 

Do jogurtu z chia wystarczy dodać mus z owoców. Teraz, w okresie zimowym, można wykorzystać mrożone owoce. Miksujemy je w blenderze i układamy warstwami z jogurtem w szklaneczce. Jedna taka szklanka wystarcza, aby napełnić żołądek po brzegi na kilka godzin. Sama to sprawdziłam!

Deser z chia 2l

Długo się opierałam, aby wypróbować te niezwykłe nasiona. Długo zbierałam się do tego, by je kupić, a można je znaleźć chyba już w każdym markecie spożywczym, a także w drogerii, np. w Rossmannie. Nasiona można moczyć we wszystkim – od wody po sos do obiadu – byle tylko dać im kilka godzin na wchłonięcie wody. Chia można dodawać do wszystkiego, co lubimy, a ich dobry wpływ szybko na nas spłynie. 

Deser z chia 3

Deser z chia 1

Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

3 komentarze

  1. Ja ostatnio robię tak, że mocze nasiona w mleku zmiksowanym z bananem (w takich proporcjach, żeby było dość gęste) i jem z owocami ;) Fajnie wchodzi też jogurt blendowany z daktylem i kakaem i w tym moczę nasiona chia. Potem dodaję pokrojone w plasterki banany i jem :)

Leave a Response

Simple Share Buttons