Mój mąż jest ogromnym fanem grilla. Jak tylko pierwsze śniegi odpuszczą, odpala węgiel i mięso na ruszt. Jednak zimą widzę, że tęskni za takim jedzonkiem i w tym roku pod choinką znalazł grilla elektrycznego. Cała rodzina korzysta z tego prezentu. Zobaczcie jak zrobić grilla w zimie. :)
Mój szybki przepis na grillowany obiad:
– pierś z kurczaka
– ulubiona przyprawa
– sałata mix
– czerwona cebula
– pomidor
– ogórek
– olej
– mieszanka ziół
Najlepiej zamarynować mięso w przyprawach dzień wcześniej, żeby skruszało. Jednak mięso kurczaka można wrzucić na grilla na szybko, zaraz po przyprawieniu. Grill, też łatwo przygotować, wystarczy wlać wodę do specjalne tacki i nasmarować ruszt olejem. Nagrzewa się błyskawicznie.
Ja mięsa nie rozbijam tylko kroję wzdłuż, po przyprawieniu (przyprawą do kebaba) wrzucam na ruszt. Po przewróceniu mięsa delikatnie kropię je olejem (nie przepadam za oliwą z oliwek).
Jak mięsko skwierczy i pięknie pachnie, ja robię szybką, zdrową i pyszną sałatkę. Wystarczą dwie garście różnych sałat, pokrojona czerwona cebula, pomidor i ogórek.
Do sałatki robię sosik z mieszanki ziół i odrobiny oleju.
Do tego kilka ziemniaczków i pyszny lekki obiadek gotowy.
Teraz już wiecie jak zrobić grilla w zimie.