bożonarodzeniowe diysmaczne diy

Sernik szwarcwaldzki

Lubię próbować nowe smaki i przepisy. Staram się co święta postawić na stole coś nowego. Oczywiście testuje nowe smakołyki na żywym organizmie mojej rodziny. Pierwsza rzecz jaka mnie zainteresuje, to smakowite zdjęcie dania czy ciasta. Potem patrzę na składniki. Jeżeli są wydumane, wyszukane to często rezygnuję, nie będę biegać po mieście i szukać jednego składnika. Nie, dziękuję postoję. Wolę proste składniki, takie które można kupić w sklepie osiedlowym. W tym roku padło na sernik na zimno.

0

Produkty:

– na spód

150g ciastek oreo
40g rozpuszczonego masła

– masa serowa

200g sera (zmielony w kubełku)
200g kremówki (śmietana 30-36%)
50g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15g żelatyny
1/4 szklanki wrzącej wody

– galaretka

2 galaretki (w oryginale wiśniowe, ja zamieniłam na malinowe)
300g malin (w oryginale są wiśnie)

1

Ciastka i masło miksujemy w melakserze. 

2

Masę wykładamy w tortownicy o średnicy 21 cm, ubijamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Miksujemy twaróg z cukrem pudrem, dodajemy wanilię, a na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy na gładką masę. 

4
 
W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i stopniowo dodajemy do masy serowej, mieszając łyżką.
 

6

Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód.

7

Teraz nie sezon na świeże owoce, ale mrożone są zawsze. Galaretkę gotujemy z połowy wody niż jest zalecane. Układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką.

8

Trochę w lodówce i można jeść przepyszny serniczek.

10

9

Sernik jest wykwintny. Słodki spód doskonale łączy się z serowym środkiem i kwaskowym smakiem malin. Lekki i delikatny, czyli idealny na długie biesiadowanie. Jesz słodkie, ale nie czujesz dużego ciężaru na żołądku. Ciasto idealne. 

Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

13 komentarzy

  1. Kasiu jak sobie radzisz z mrożonymi owocami w połączeniu z galaretką? Ja mam kiepskie doświadczenia. Przecież przy mrożonkach zawsze pojawiaj się woda…

    1. Marzena, a nawet nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Wrzucam mrożone owoce i zalewam przestudzoną galaretką. Szybko do lodówki. Nigdy nic mi się nie stało z galaretką. Może warto galaretkę robić z mniejszej ilości wody, aby była bardziej gęsta. ;)

      1. Tak wiem.. Pytałam tylko, czy Ci nie woda. Bo te owoce przecież się rozmrażają.. ale skoro nie to widać ja miałam jakiegoś pecha, albo lewe owoce z dużą iloscią wody… :/

  2. Pyszne :) a ja kładę drelowane wiśnie, a sok z wiśni podgrzewam i wsypuję do niej galaretkę, jest wtedy bardziej esencjonalna :)

  3. Przepyszny sernik :) Wczoraj wypróbowałam Twój przepis i sernik wyszedł idealny i zniknął w mgnieniu oka. A dzisiaj zabieram się za kolejny, tym razem z truskawkami :)

Leave a Response

Simple Share Buttons