bożonarodzeniowe diysmaczne diy

Świąteczny makowiec

Każdy ma jakieś tradycje świąteczne. W moim domu nie może na stole wigilijnym zabraknąć  zupy grzybowej, karpia, pierników i makowca. Makowiec robię zawsze co roku i przetestowałam  sporo przepisów za nim znalazłam ten właściwy. Nie bawię się w mielenie maku, tylko idę na łatwiznę i mak jest z puszki. 
 
00 
 
Ciasto:
 
50 dag mąki
10 dag cukru
5 dag drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
jajko
2 żółtka
4 łyżki masła
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
sól
 
 1 
 
Na początek robimy rozczyn, czyli letnie mleko, łyżka cukru, drożdże i mąka (tyle aby rozczyn był jak gęsta śmietana).
 
5
  
Za nim rozczyn podwoi swoją objętość, zaparzamy cytrynę.
 
2
 
Zetrzyj skórkę cytryny na tarce.
 
4
  
Jajko i dwa żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
 
3
  
Do ubitych jajek dodaj mąkę, rozczyn, skórkę cytryny i sól.
 
6
  
Wyrób ciasto.
 
7
  
Na końcu dodaj przestudzone i roztopione masło.
 
8
  
Ciasto podziel na dwie części.
 
9
  
Każdą część rozwałkuj na prostokąt i zawiń brzegi do środka. Posmaruj roztrzepanym białkiem.
 
10
  
Na ciasto wyłóż pół puszki maku, zostawiając brzegi puste.
 
11
  
Zawijaj ciasto do środka.
 
12
  
Taki rulon musi powstać,a nasz makowiec smarujemy jeszcze roztrzepanym białkiem.
 
13
 
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a między makowcami zrób zakładkę z papieru, aby się nie łączyły podczas pieczenia.
 
14
  
Teraz 45 minut w piekarniku w 180 stopniach. Na koniec jeszcze lukier, który można posypać  orzechami włoskimi i płatkami migdałów.
 
16 
 
 Smacznego!
 
 
 
 
 
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

4 komentarze

Leave a Response

Simple Share Buttons