Czas na dynie! Mamy sezon na to pomarańczowe warzywo i warto z niego robić różne smakołyki oraz DIY. Dyniowych pomysłów było na blogu kilka: dyniowy wazon i smaczne dyniowe muffinki, dynię też wycinałam. Jednak mój zdecydowanie najlepszy dyniowy pomysł to świecąca dynia! Dynia jako DIY jest nietrwała i sezonowa. Nie każdy ma ochotę przeznaczać ją na ozdobę. Dla tych wszystkich mam smaczną alternatywę i przepyszny przepis na chlebek dyniowy. Palce lizać!
Przepis na chlebek dyniowy
SKŁADNIKI:
150 g pieczonej dyni 1½ szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki ½ szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody ½ łyżeczki cynamonu 50 g masła roztopionego | ¼ szklanki oliwy ⅓ szklanki płynnego miodu 2 czubate łyżki dżemu ananasowego 2 jajka 1 duży banan 3 łyżki pestek dyni
|
Obieram dynię i piekę ją w piekarniku, aż zmięknie.
W misce mieszam mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon i sodę.
Dodaję roztopione masło, oliwę, miód, jajka i dżem. Banana i dynię duszę widelcem, a następnie dodaję do masy. Całość dobrze mieszam.
Masę przekładam do podłużnej foremki.
Chlebek dyniowy piekę w 170°C przez około 45 minut.
Chlebek dyniowy jest pachnący i aromatyczny. Świetny jest na ciepło, ale może też stać kilka dni, bo jest bardzo mokry w środku. Jest słodki, doskonały do kawy i dość zdrowy, bo dzięki płatkom owsianym i dyni zawiera dużo błonnika. Teraz, kiedy na dworze jest coraz chłodniej, to pachnące cynamonem ciasto będzie ocieplało dom i umilało jesienne wieczory. Smacznego!
Zobacz inne dyniowe pomysły: