dla dzieci diysmaczne diy

Cynamonowe ślimaczki

Codziennie szukam inspiracji do nowych pomysłów. Gdzie ich szukam? W necie? Też, oczywiście. Jednak najwięcej to słuchanie tego, co mówią znajomi, rodzina, przyjaciele. Ktoś mówi, że zjadł ostatnio pyszne ciasteczka cynamonowe. To mi wystarcza. Teraz czas na internet. Wpisuję hasło i wyskakują mi tysiące pomysłów. Wybieram i próbuję. W ten sposób poznałam przepis na cynamonowe ślimaczki albo jak nie którzy mówią rollsy.

0

Ciasto:
550 g mąki + do podsypywania i wałkowania
2 jaja
200 g letniego mleka
70g masła
25g drożdży
75g cukru
szczypta soli

Nadzienie:200g cukru
85g masła
1 łyżka cynamonu

 
Masło do ciasta stopić, mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać wszystkie składniki ciasta,
razem ze stopionym masłem. 
 
1 
 
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
2 
 
Ciasto rośnie, a my może przygotować farsz. Masło musi mieć temp. pokojową. Mieszamy je z cukrem, cynamonem na gładką masę.
 
3 
 
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 0,5 cm i smarujemy maślano-cynamonowym farszem. Ciasto kroimy w paski i zwijamy roladki.
 
4
 
Ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z 2 łyżeczkami mleka.
 
5 
 
Pieczemy około 30 min. w 180 stopniach. Zapach, jaki unosi się w czasie pieczenia, jest nie do opisania. Boski.
 
6 
 
Przyrumienione cynamonowe ślimaczki wyciągamy z pieca i już możemy jeść je na ciepło. Czy są smaczne? Nie powiem. Sami się przekonajcie. 
 
 
 
 
Zobacz także:
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

27 komentarzy

  1. Kasiu, też już wielokrotnie je robiłam – ubóstwiam ten smak, no i zapach rozchodzący się po całym domu…Z doświadczenia mam taką małą wskazówkę: kiedy rozwałkowane ciasto posmarujesz już farszem, wystarczy je zawinąć ściśle w rulon i dopiero z tego rulonu odkrawać plastry ślimaczki. Wydaje mi się, że jest to wygodniejsza (i szybsza!) forma niż zwijanie każdego ślimaczka z osobna. Ale jak kto woli. Najważniejsze, że i tak zawsze wychodzą obłędnie pyszne!

  2. Nigdy wcześniej nie udawało mi się upiec dobrego, wyrośniętego ciasta. Znalazłam u Pani przepis na szarlotke. I co? Upiekłam i wszyscy zachwyceni, z makowcem było tak samo. Zakochałam się w pieczeniu ! a te cynamonowe cuda które upiekłam wczoraj już dawno zostały pochłonięte ! Dzięki!

  3. I tu też to samo napiszę: są obłędnie smaczne :) wiem co mówię, bo nie raz robiłam . Super że udostępniasz przepis wraz ze zdjęciami

Leave a Response

Simple Share Buttons