Moja mama od lat robi domki z piernika i obdarowuje nimi rodzinę oraz znajomych. Jak uruchomi w listopadzie produkcję, to robi je jak taśma produkcyjna :) Przepis na domek i szablon pochodzi z bloga Ani PIN-UP Cake, która prowadzi słyną cukiernię w Kielcach, którą polecam Wam odwiedzić. W zeszłym roku mama przygotowała mi domek z piernika szybciej, abym miała go do zdjęć na bloga i jak tylko go pokazałam, zasypaliście mnie pytaniami, jak taki domek zrobić. Obiecałam, że w tym roku na pewno przygotuję z mamą tutorial na domek z piernika i dzisiaj Wam go przedstawię. Spokojnie dacie radę wykonać domek na te święta.
Jak zrobić domek z piernika?
Przepis na jeden domek:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g płynnego miodu
- 75 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 żółtk0
- landrynki
Na początek w garnku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Kiedy masa przestygnie, dodajemy sodę oczyszczoną i żółtko cały czas mieszając oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do częściowo zagniecionego ciasta dodajemy kremówkę i zagniatamy na gładką masę. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut.
Szablony domku do pobrania:
Drukujemy je na formacie A4.
Ciasto wałkujemy na grubość około 8 mm i wycinamy z niego podstawę. Inne części mogą być cieńsze. Część domku przekładamy na blachę, a w okienka wsypujemy pokruszone landrynki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 5 minut. Tylko podstawę zostawiamy na 8–9 minut. Formy domku zostawić na jeden dzień do wystygnięcia i stwardnienia.
Teraz czas na dekorowanie i sklejanie domku.
Do dekoracji należy zrobić lukier królewski:
- 2 białka
- 350 g cukru pudru
- 8–9 kropli cytryny
- rękaw cukierniczy albo worek strunowy
Ubijam mikserem białka i dodaję cukier oraz cytrynę i mieszam jeszcze przez kilka minut całą masę. Przekładam lukier do worka strunowego i robię w nim odpowiednią dziurkę do dekoracji.
Dekorowanie można wykonywać według własnych potrzeb – można go zdobić maczkiem dekoracyjnym i cukrowymi kulkami.
Aby połączyć elementy domku, dorzucam do pozostałego lukru jeszcze 100 g cukru pudru i porządnie miksuję.
Jak mamy już ściany domku to przyklejamy dach.
Dach oklejamy płatkami Cini Minis.
Wykańczamy go lukrem, który będzie imitował śnieg.
Podstawę dekorujemy lukrem i wklejamy drzwi. Można jeszcze z resztek ciasta wykonać choinkę, czy komin oraz gwiazdkę do ozdoby na dachu.
Domek dobrze jest ustawić na podstawce do ciast, aby łatwo go było przenosić.
Cały wypiek to dzieło mojej mamy, a ja tylko obfotografowałam instrukcję krok po krok. Mama jest nieoceniona. W tym roku przygotowała mi też mnóstwo pierników do zdjęć i wykorzystałam je do dekorowania stołu TUTAJ. Teraz wszystko się wydało. Już wiecie, po kim mam talent do DIY.
Wesołych Świąt!