bożonarodzeniowe diyprezentowe diysmaczne diy

Zrób sam domek z piernika – przepis od mojej mamy!

domek z piernika

Moja mama od lat robi domki z piernika i obdarowuje nimi rodzinę oraz znajomych. Jak uruchomi w listopadzie produkcję, to robi je jak taśma produkcyjna :) Przepis na domek i szablon pochodzi z bloga Ani PIN-UP Cake, która prowadzi słyną cukiernię w Kielcach, którą polecam Wam odwiedzić. W zeszłym roku mama przygotowała mi domek z piernika szybciej, abym miała go do zdjęć na bloga i jak tylko go pokazałam, zasypaliście mnie pytaniami, jak taki domek zrobić. Obiecałam, że w tym roku na pewno przygotuję z mamą tutorial na domek z piernika i dzisiaj Wam go przedstawię. Spokojnie dacie radę wykonać domek na te święta. 

domek z piernika

Jak zrobić domek z piernika?

Przepis na jeden domek:

  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g płynnego miodu
  • 75 g masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtk0
  • landrynki

Na początek w garnku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Kiedy masa przestygnie, dodajemy sodę oczyszczoną i żółtko cały czas mieszając oraz przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do częściowo zagniecionego ciasta dodajemy kremówkę i zagniatamy na gładką masę. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 15 minut.

Szablony domku do pobrania:

Drukujemy je na formacie A4.

1 szablon domek z piernika

2 szablon domek z piernika

3 szablon domek z piernika

4 szablon domek z piernika

Ciasto wałkujemy na grubość około 8 mm i wycinamy z niego podstawę. Inne części mogą być cieńsze. Część domku przekładamy na blachę, a w okienka wsypujemy pokruszone landrynki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 5 minut. Tylko podstawę zostawiamy na 8–9 minut. Formy domku zostawić na jeden dzień do wystygnięcia i stwardnienia.

Teraz czas na dekorowanie i sklejanie domku.

Do dekoracji należy zrobić lukier królewski:

  • 2 białka
  • 350 g cukru pudru
  • 8–9 kropli cytryny
  • rękaw cukierniczy albo worek strunowy

Ubijam mikserem białka i dodaję cukier oraz cytrynę i mieszam jeszcze przez kilka minut całą masę. Przekładam lukier do worka strunowego i robię w nim odpowiednią dziurkę do dekoracji.

Dekorowanie można wykonywać według własnych potrzeb – można go zdobić maczkiem dekoracyjnym i cukrowymi kulkami.

Aby połączyć elementy domku, dorzucam do pozostałego lukru jeszcze 100 g cukru pudru i porządnie miksuję. 

Jak mamy już ściany domku to przyklejamy dach.

Dach oklejamy płatkami Cini Minis.

Wykańczamy go lukrem, który będzie imitował śnieg.

Podstawę dekorujemy lukrem i wklejamy drzwi. Można jeszcze z resztek ciasta wykonać choinkę, czy komin oraz gwiazdkę do ozdoby na dachu.

Domek dobrze jest ustawić na podstawce do ciast, aby łatwo go było przenosić.

domek z piernika

domek z piernika

domek z piernika

domek z piernika

domek z piernika

domek z piernika

Cały wypiek to dzieło mojej mamy, a ja tylko obfotografowałam instrukcję krok po krok. Mama jest nieoceniona. W tym roku przygotowała mi też mnóstwo pierników do zdjęć i wykorzystałam je do dekorowania stołu TUTAJ. Teraz wszystko się wydało. Już wiecie, po kim mam talent do DIY. 

Wesołych Świąt!

 

Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons