smaczne diy

Leśny mech – pyszne zielone ciasto

leśny mech

Leśny mech to hicior wśród ciast. Wcale się nie dziwię, bo urzeka swoim zielonym wyglądem. Ono naprawdę przypomina mech! Ja wolę je w wersji półsłodkiej, dzięki temu jest idealne do kawki. Obecność szpinaku niejednego odstrasza, a tak naprawdę dodatek tego warzywa niewiele zmienia – poza kolorem ciasta. Może dzięki niemu ono jest trochę zdrowsze, a już na pewno podnosi poziom żelaza we krwi. Wszyscy anemicy powinni jeść leśny mech :) I to codziennie! 

leśny mechprzerywnik

Ciasto leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka oleju
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 sztuki śmietany fix
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Owoc granatu do dekoracji.

przerywniklesny mech 5

Na początek ubijamy jajka z cukrem na gładką masę, a potem powoli dolewamy olej, cały czas miksując.

lesny mech 6

Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko.

lesny mech 7

Rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak dodajemy do ciasta i dobrze mieszamy.

lesny mech 8

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy przez ok. godzinę w 180°C.

lesny mech 9

Kiedy ciasto się upiecze i wystudzi, ścinamy mu górę i kruszymy ją.

lesny mech 10

Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i fixem do śmietany.

lesny mech 11

Spód ciasta z powrotem wkładamy do tortownicy i przykrywamy śmietaną.

lesny mech 12

Pokruszonym ciastem pokrywamy śmietanę.

lesny mech 13

Całość dekorujemy granatem.

lesny mech 14

leśny mech

leśny mech

leśny mech

leśny mech

leśny mech

Ciasto jest naprawdę bardzo efektowne. Gdy już będą truskawki, to na pewno pokombinuję i zrobię wersję warzywno-owocową tego ciasta. Coś czuję, że to może być bardzo dobre połączenie. Niby ciasto, ale można sprytnie przemycić dzieciom nielubiany szpinak.

Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

7 komentarzy

  1. Leśny mech robiłam i polecam, chociaż mój narzeczony nie chciał go spróbować właśnie ze względu na obecność szpinaku.
    I apropo – szpinak wcale nie jest dobrym źródłem żelaza, to stereotyp, który utarł się w naszym społeczeństwie lata temu.

  2. Aby kolor ciasta był naprawdę zieloniutki robię tak: do nieco rozmrożonego szpinaku dodaję kilka łyżek ciasta i mieszam razem. Gdy składniki się dobrze przemieszają, łączę z resztą ciasta. A masę robię śmietanowo-mascarponową – tak jak u Ciebie, tylko dodaję jeszcze serek mascarpone. Pyszka!

Leave a Response

Simple Share Buttons