Kolejna ulubiona słodka przekąska mojej rodziny. Nie potrzeba do jej przygotowania piekarnika, więc mogę ją robić również na wakacjach w domku letniskowym. Każdy kto bierze ode mnie przepis, jest zakochany w oponkach. Może wiele osób zna ten przepis, innemu o nim przypomnę, a ktoś go dopiero pozna. Co Wam będę mówić? Lepiej pokażę krok po kroku.
Przepis:
– pół kilograma białego sera
– 2-3 szklanki mąki (ja dałam prawie 3,5)
– 3 jajka
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 3 łyżki cukru
– cukier waniliowy (jedno opakowanie: 16g)
– łyżeczka sody oczyszczonej
– olej do smażenia
– cukier puder
Wszystkie składniki zagnieść na miękkie ciasto, ale nie klejące się.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około pół cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a w ich środku mniejsze otworki np. za pomocą kieliszka lub zakrętki.
Smażymy na rozgrzany oleju, obracając z dwóch stron.
Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć oponki z tłuszczu.
Posypujemy oponki, cukrem pudrem i jemy z apetytem.
Z 1/5 kg sera wychodzi bardzo dużo oponek. Jest to solidna porcja cukru. Co prawda moje chłopaki zjedzą każdą ilość, więc i tyle może być za mało.
Zobacz także:
Uwielbiam takie słodkie przekąski :-) Na pewno skorzystam z przepisu :-)
mmmmmm zrobię po niedzieli bo mi się zachciało!!!! moja babcia robiła takie oponki a MY WCINALIŚMY BEZ OPAMIĘTANIA :D
Ja oprócz oponek smażyłam te kółeczka ze środka i to one były w pierwszej kolejności zjadane!
Oponki robiłam z serka waniliowego.
mmmm, ależ smakowicie się z rana zrobiło! super przepis Kasiu, dodaję do folderu: do zrobienia :)
Mniam, mniam, jak pysznie wyglądają :)
:)
Przypomniało mi się dzieciństwo, moja babcia takie robiła :)
Jakie pyszności! Moja mama często takie robi, aż palce lizać. :)
Uwielbiam gdy moja babcia robi oponki :)
Oj i moja rodzinka uwielbia takie obwarzanki ,po usmażeniu znikają w mig ;p
Pozdrawiam!
pyszności
Zrobiłam wczoraj…. dzisiaj już nie ma :-)
Pyyycha, dzięki za przepis!
A jak tam Twoja ręka, bo widzę, że ciągle działasz?!
Mój smak z dzieciństwa-uwielbiam :)
Wyszły pyszne, ło matko jak się objadłam. Świetny przepis. Dzięki!
Witam, bardzo inspirujacy przepis:) przepraszam, ze mój pierwszy komentarz moze byc uznany za czepianie sie, ale myślę, ze w ostatnim zdaniu mialas na myśli 1/2 a nie 1/5 kg sera:) pozdrawiam
Powiedz mi Kasiu, czy to te, które nie piją tłuszczu? Miałam przepis i zgubiłam :(
Nie no chyba każde piją tluszcz, ale te są lepsze od pączków moim zdaniem. Wypróbuj.
Kasiu, uważaj co kupujesz spójrz bo na zdjęciu masz cukier waNILINowy a nie waniliowy, ten nie jest najlepszy dla zdrowia.. no oponki też fit nie są,ale co naturalne to naturalne! :) ostatnio widziałam u Kasi Bosackiej w programie info na ten temat, pozdrawiam!