dla dzieci diysmaczne diy

Oponki serowe

Kolejna ulubiona słodka przekąska mojej rodziny. Nie potrzeba do jej przygotowania piekarnika, więc mogę ją robić również na wakacjach w domku letniskowym. Każdy kto bierze ode mnie przepis, jest zakochany w oponkach. Może wiele osób zna ten przepis, innemu o nim przypomnę, a ktoś go dopiero pozna. Co Wam będę mówić? Lepiej pokażę krok po kroku. 

7

Przepis:
 
– pół kilograma białego sera
– 2-3 szklanki mąki (ja dałam prawie 3,5)
– 3 jajka
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 3 łyżki cukru
– cukier waniliowy (jedno opakowanie: 16g)
– łyżeczka sody oczyszczonej
– olej do smażenia
– cukier puder
 
0
 
Wszystkie składniki zagnieść na miękkie ciasto, ale nie klejące się.
 
3
 
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około pół cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a w ich środku mniejsze otworki np. za pomocą kieliszka lub zakrętki.
 
4
 
Smażymy na rozgrzany oleju, obracając z dwóch stron.
 
5
 
Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć oponki z tłuszczu.
 
6
 
Posypujemy oponki, cukrem pudrem i jemy z apetytem.
 
7
 
Z 1/5 kg sera wychodzi bardzo dużo oponek. Jest to solidna porcja cukru. Co prawda moje chłopaki zjedzą każdą ilość, więc i tyle może być za mało.
 
 
 
 
Zobacz także:
 
 
 
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons