Sezon na dynie – czas start! Oczywiście diy z dyni to u mnie podstawa. Tu możecie zobaczyć dyniowe tutoriale, ale uwielbiam też dyniowe sosy, zupy i desery. Na blogu znajdziesz przepisy na dania z dynią, np. chlebek dyniowy czy muffinki dyniowe. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić prostym przepisem na sos z dyni z curry. Sos przypomina mi indyjskie smaki, bo przyprawa z curry nadaje mu ten orientalny smak.
Poznaj sposób na prosty i rozgrzewający sos z dyni z curry
Przepis:
- średnia dynia
- szklanka bulionu
- cebula
- przyprawa curry
- olej
Na początek wydrążam i obieram dynię ze skórki (wiem, że niektórzy obierają dopiero po opieczeniu). Kroję w kostkę, układam na papierze do pieczenia na blaszce i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piekę dynię tak długo, aż będzie miękka, ale nie przypalam warzywa.
Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na niewielką ilość oleju, aby się przyrumieniła. Do niej dorzucam upieczoną dynię i zalewam szklanką bulionu. Duszę warzywa na patelni do momentu aż połowa bulionu odparuje.
Całość blenduję i wrzucam do garnka. Doprawiam solą, pieprzem i curry do smaku.
Sos z dyni jest fajnym dodatkiem do makaronu albo ryżu. Można podawać go z mięsem, a co najważniejsze – robi się go szybko. Jestem wielką fanką szybkich i smacznych obiadów, a wykorzystywanie sezonowych warzyw i owoców to podstawa w naszym rodzinnym menu.