W zeszłym tygodniu pokazałam Wam mojego pomocnika, czyli Multicooker Redmond. Z jego pomocą upiekłam pierwszy raz chlebek bananowy. Kiedyś jadłam przepyszny chlebek bananowy z sosem waniliowym w restauracji. Miałam ochotę go przygotować też w domu. Teraz nadarzyła się okazja.
Przepis na chlebek bananowy:
– 6 dojrzałych bananów
– 150 g masła
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki wanilii
– 2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 3 szklanki mąki
– płatki migdałowe opcjonalnie
Przepis na sos waniliowy:
– 250 ml mleka
– 150 ml śmietanki
– 3 żółtka
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
Na początek zblendowałam banany.
Roztopiłam masło i wymieszałam z bananami. Dodałam cukier, jajka i z laski wanilii wyciągnęłam luźny środek. Na końcu dosypałam mąkę z sodą i solą.
Wysmarowałam misę Multicookera Redmond i przełożyłam ciasto. Na wierzch wysypałam płatki migdałowe.
Ciasto się piecze, a ja zabieram się za sos waniliowy. Mleko ze śmietanką wlewam do garnka i zagotowuję.
W osobnym naczyniu ucieram żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Do tej masy powoli wlewam mleko ze śmietanką i cały czas mieszam. Całość znowu stawiam na gazie i podgrzewam, aż masa stanie się aksamitna, ale nie gotuję.
Jeżeli zrobią się Wam grudki, to wystarczy sos przetrzeć przez sitko. Ciasto w tym czasie upiekło się i można sosem polać kawałek.
Lubię ciasta z cukierni, ale naprawdę nie ma to, jak własne domowe, ciepłe ciasto. Szczególnie jak mam gości, to uwielbiam zrobić coś sama i tak swojsko ugościć. Ja czuję satysfakcję, że jestem dobrą gospodynią, goście się rozpływają od podanego im cukru, więc wszyscy zadowoleni. Jeszcze mam okazję do eksperymentów.
Wpis przygotowałam dzięki firmie Redmond
Kasiu, przydałaby się wersja do druku :)
Pozdrawiam i jest uzależniona od Twojego bloga :) Ewa
Wygląda to smakowicie. Tytuł kusi, żeby zrobić ten przepis. Chętnie go wypróbuję. ;)