W zeszłym tygodniu pokazałam Wam mojego pomocnika, czyli Multicooker Redmond. Z jego pomocą upiekłam pierwszy raz chlebek bananowy. Kiedyś jadłam przepyszny chlebek bananowy z sosem waniliowym w restauracji. Miałam ochotę go przygotować też w domu. Teraz nadarzyła się okazja.
Przepis na chlebek bananowy:
– 6 dojrzałych bananów
– 150 g masła
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki wanilii
– 2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 3 szklanki mąki
– płatki migdałowe opcjonalnie
Przepis na sos waniliowy:
– 250 ml mleka
– 150 ml śmietanki
– 3 żółtka
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
Na początek zblendowałam banany.
Roztopiłam masło i wymieszałam z bananami. Dodałam cukier, jajka i z laski wanilii wyciągnęłam luźny środek. Na końcu dosypałam mąkę z sodą i solą.
Wysmarowałam misę Multicookera Redmond i przełożyłam ciasto. Na wierzch wysypałam płatki migdałowe.
Ciasto się piecze, a ja zabieram się za sos waniliowy. Mleko ze śmietanką wlewam do garnka i zagotowuję.
W osobnym naczyniu ucieram żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Do tej masy powoli wlewam mleko ze śmietanką i cały czas mieszam. Całość znowu stawiam na gazie i podgrzewam, aż masa stanie się aksamitna, ale nie gotuję.
Jeżeli zrobią się Wam grudki, to wystarczy sos przetrzeć przez sitko. Ciasto w tym czasie upiekło się i można sosem polać kawałek.
Lubię ciasta z cukierni, ale naprawdę nie ma to, jak własne domowe, ciepłe ciasto. Szczególnie jak mam gości, to uwielbiam zrobić coś sama i tak swojsko ugościć. Ja czuję satysfakcję, że jestem dobrą gospodynią, goście się rozpływają od podanego im cukru, więc wszyscy zadowoleni. Jeszcze mam okazję do eksperymentów.
Wpis przygotowałam dzięki firmie Redmond