Październik w kalendarzu diy na pewno jest koloru pomarańczowego. Dynie, halloween i słodki pomarańczowy kolor. Tak mi się kojarzy ten miesiąc. Specjalnie na halloweenową imprezę mam dla Was przepis na pomarańczowe ciasto. Ciasto jest wyjątkowe. Mokre, trochę jak piernikowe, a w połączeniu ze słodkim kremem i lekko kwaśną marchewkową masą, jest doskonałe. Kurcze, znowu mam na nie ochotę. Poznajcie przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z kremem.
Składniki ciasto:
2 szk. Marchewki
2 szkl. Mąki
4 jaja
1 szkl. Oleju
1 szkl. Brązowego cukru
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
śmietana kremówka300 g
serek mascarpone200 g
aromat cytrynowy
cukier puder
Krem marchewkowy:
galaretka pomarańczowa
1 budyń waniliowy
sok marchwiowy 0,5 l
Marchewkę obieram i ścieram na tarce. Mąkę, sodę i cynamon mieszam w misce. Wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję wszystko razem. Na końcu dodaje olej i marchew.
Ciasto przelewam do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzenia ciasto kroję na 2 części.
Kremówkę ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksuję, aż do połączenia.
Do garnka wlewam 400 ml soku i gotuję. W reszcie soku rozrabiam budyń, a gdy sok się zagotuje, dolewam i dokładnie mieszam. Na końcu wsypujemy galaretkę i nadal dobrze mieszam.
Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu kroimy wzdłuż, przekładamy kremówką z mascarpone i na górę polewamy krem z soku. Wstawiamy do lodówki.
Od razu bardzo Was przepraszam, ale zrobienie tego ciasta grozi, zjedzeniem całej blachy na raz oraz uzależnieniem od jego smaku. Możliwe, że już nigdy więcej nie wykonacie innego przepisu z mojego bloga z obawy na uzależnienie. Trudno! Takich dobrych rzeczy nie można zostawiać dla siebie, a ja uwielbiam się z Wami dzielić tym, co mam najlepszego.
Ja swoje ciasto marchewkowe robię bez niczego – bez kremu i bez polewy. Ale w Twojej wersji wygląda bardzo ciekawie, szczególnie właśnie z tą pomarańczową polewą. Chyba spróbuję następnym razem :)
Robiłam ciasto marchewkowe bez polewy i kremu, ale to kusi jeszcze bardziej. Tylko co z moją dietą? :P
Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego.. Pora to nadrobić :-)
Jakie cudowne i proste. Ja od kilku lat piekę “swoje” sprawdzone ciasto marchewkowe, więc może czas na zmiany.
szybkie pytanko : z czego są zrobione to przesłodkie małe marcheweczki ? Czy z masy marcepanowej ? :)