Moje zeszłoroczne lody bardzo Wam się podobały (tu można do nich zajrzeć), a w tym roku mam dla Was wersję truskawkową, błyskawiczną i najpyszniejszą, jaką znam. W sezonie truskawkowym często zdarza się tak, że kupimy truskawki i nie damy rady ich przejeść na raz. Albo truskawki nie doczekały się zjedzenia i trochę już zmarniały, więc wtedy są idealne do tego, aby je przerobić na pyszne domowe lody. Takie truskawki mogą być mrożone nawet 1 rok, więc można sobie zrobić zapas lodów to następnego sezonu.
Przepis na domowe lody truskawkowe!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- sok z 4 cytryn
- kilka łyżek soku z agawy do smaku lub zamiennie miód, cukier, lub syrop klonowy
- blender
Do lodów najlepiej mieć foremki i patyczki, ale można je zamrażać w pucharkach, większych plastikowych opakowaniach.
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i miksujemy.
Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy go do truskawek i słodzimy syropem z Agawy.
Przelewamy mus truskawkowy do foremek…
Do lodów wtykamy patyczki.
Lody trafiają do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia.
Domowe lody truskawkowe z nutą cytryny są niesamowicie pyszne i zdrowe, bo zawierają tylko naturalny cukier. Rozwiązują też problem ciut rozmiękczonych truskawek, których nie mamy ochoty już jeść. Sezon truskawkowy jest zdecydowanie za krótki i warto taki mus truskawkowy zamrozić, aby przez całe lato cieszyć się smakiem truskawek. Zdecydowanie bardziej lubię robić lody z truskawek, niż dżem truskawkowy, który nie zawsze da się długo przechować. Mrożenie truskawek w całości, zajmuje z kolei mnóstwo miejsca w zamrażalniku, a lody truskawkowe w litrowych opakowaniach ładnie można poukładać na półkach. Smacznego!
Fajne i na pewno wypróbuję:)
Brawo i smacznego!
Brawo i smacznego!
chyba dzisiaj zrobię :D
Smacznego!
Smacznego!
A gdzie wyhaczyłaś te foremki do lodów?
Ja mam gotowe foremki z Ikei z wielorazowymi patyczkami :) efekt podobny :)
O wegańskie, to coś dla mnie, super!