Lubicie naleśniki? Chyba wszyscy je lubią. Można je przyrządzić na tysiące sposobów. Ja ostatnio odkryłam wersje na zielono, ze szpinakiem. Uwielbiam szpinak, a połączenie go z ulubionymi naleśnikami to niebo w gębie. Jeszcze można je podać w formie ślimaków i nawet dzieci je z chęcią zjedzą. Wersja wytrawna bardzo do mnie przemawia i od czasu do czasu lubię takie podać i zjeść.
Przepis:
250 ml mleka
2 jajka
10 dag mąka
15 ml oleju
Szczypta soli i pieprzu
150g mrożonego szpinaku
Oraz
Duże plastry szynki
Serek kanapkowy do smarowania
Z produktów robimy ciasto naleśnikowe i dodajemy do niego rozmrożony szpinak.
Smażymy naleśniki.
Naleśnik smarujemy serkiem, a na nim układamy szynkę. Zwijamy całość i kroimy na małe kawałki.
Szpinakowe naleśniki są doskonałe. Wytrawne, więc dobra alternatywa dla tych co unikają cukru. Świetnie też smakują na zimno, będą dobrą przekąską na imprezę.
Smaczne przepisy:
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Dobry sposób na przekonanie dzieci do warzyw :)
Moja mama coś podobnego przyrządza, jak goście mają wpaść – pyszna sprawa :) I w smaku są zupełnie inne niż tradycyjne (powiedziałabym, że lepsze)
Te slimaki sa poprostu boskie i nawet niejadek by ich sprobowal!
Ja moim chłopakom nawet nie powiedziałam, że są ze szpinakiem. Zjedli z apetytem.
wcale im sie nie dziwie :)