Odpoczywając od kreatywnych działań pokażę Wam przepis na przepyszne placki wegetariańskie z cukinią. Majsterkowicz oprócz pracy musi też coś jeść. Ja tam nie lubię nudy i co rusz próbuję nowego przepisu. W tym sezonie mam manię na cukinię i kombinuję z nią jak mogę. Znalazłam pyszny przepis na placki z cukinii. Można je zjeść na słodko lub podać jako danie wytrawne.
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 filiżanki wrzątku
100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
400 ml mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
2 jaja
Obieramy cukinię i kroimy w kostkę. Gotujemy, aby cukinia była miękka.
Mąkę kukurydzianą zalewamy wrzątkiem na 5 minut. W tym czasie miksujemy cukinię, ciepłe mleko i jajka.
Dodajemy resztę składników. Możemy dorzucić natki pietruszki.
Placki smażymy na wysmarowanej tłuszczem patelni. Możemy podawać z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem albo na słodko z cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym.
Placki są przepyszne. Nawet moje dzieci oszukałam, że to zwykłe naleśniki. Zjedli nie mając pojęcia, że to warzywne placuszki. Chłopaki jedli je na słodko, a my dorośli z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem. Super obiad.
Smaczne diy:
Aż muszę wypróbować, bo przepis brzmi idealnie na szybką przekąskę. Dla zapracowanych idealny :)
Dolby jest super, a placki są dobre nawet na zimno.
a można cukinię czymś zastąpić, czy nie bardzo ? :)