smaczne diy

Wegetariańskie placki z cukinią

Odpoczywając od kreatywnych działań pokażę Wam przepis na przepyszne placki wegetariańskie z cukinią. Majsterkowicz oprócz pracy musi też coś jeść. Ja tam nie lubię nudy i co rusz próbuję nowego przepisu. W tym sezonie mam manię na cukinię i kombinuję z nią jak mogę. Znalazłam pyszny przepis na placki z cukinii. Można je zjeść na słodko lub podać jako danie wytrawne.

0aPrzerywnik

Składniki:

250 g mąki pszennej

150 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 filiżanki wrzątku

100 g uduszonej i zgniecionej cukinii

400 ml mleka

2 łyżki cukru

szczypta soli

2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)

2 jaja

Przerywnik1

Obieramy cukinię i kroimy w kostkę. Gotujemy, aby cukinia była miękka.

2

Mąkę kukurydzianą zalewamy wrzątkiem na 5 minut. W tym czasie miksujemy cukinię, ciepłe mleko i jajka.

3

Dodajemy resztę składników. Możemy dorzucić natki pietruszki.

4

Placki smażymy na wysmarowanej tłuszczem patelni. Możemy podawać z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem albo na słodko z cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym.

0a

Placki są przepyszne. Nawet moje dzieci oszukałam, że to zwykłe naleśniki. Zjedli nie mając pojęcia, że to warzywne placuszki. Chłopaki jedli je na słodko, a my dorośli z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem. Super obiad. 

 

Smaczne diy:

 00 0 6 0
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.
Simple Share Buttons