Tak jak obiecałam, przekazuję Wam przepis na pyszny sernik straciatella na zimno. U nas był on hitem na świątecznym stole. Jeżeli lubicie serek Danio straciatella, to będziecie bardzo zadowoleni ze smaku tego ciasta. Na dodatek robi się to ciasto w pół godziny, a po godzinie w lodówce już można je zajadać. Ja zostawiłam sernik do przygotowania na koniec i zrobiłam go w południe przed Wigilią. Wieczorem już pół nie było. Jest fajny delikatny w smaku, ale z drugiej strony bardzo sycący. Można go robić na spodzie z ciastek, ale ten etap można też śmiało pominąć. Sama masa serowa jest dobrą bazą dla innych smaków. Owocowe wersje będą idealne na lato. Teraz podsuwam sernik straciatella na sylwestrową noc.
Przepis na sernik straciatella:
- 1 kg sera z wiaderka
- paczka ciastek Hit
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 50 g żelatyny
- 500 ml kremówki
- 200 g czekolady (deserowa, trochę gorzkiej)
Zaczynamy od zmielenia ciastek w melakserze i dodania do nich rozpuszczonego masła. Ciasta trzeba dobrze wymieszać z masłem, aby spód dobrze związał. Masę wykładamy do blaszki o średnicy 27 cm i dobrze ugniatamy łyżką.
Miksujemy twaróg z cukrem, żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimniej wody, aby spęczniała. Potem ją podgrzewamy i dodajemy do masy serowej.
Ubijamy kremówkę, ścieramy czekoladę i dodajemy do masy serowej.
Masa serowa hop na spód z ciastek. Obieraczką do warzyw ścieramy czekoladę i posypujemy na wierzchu sernika.
Sernik musi trafić na godzinę do lodówki, a po tym czasie można gość zjeść.
Jak ktoś lubi, to na wierzchu sernika można wylać jeszcze galaretkę i dodać owoce. Będzie bardzo dobre na domowego sylwestra. Pamiętajcie zrobić też dekoracje na imprezę oraz maski karnawałowe. Jeszcze w tym tygodniu pokażę fajny pomysł na schłodzenie szampana i sylwestrowe triki, które pomogą Wam zaskoczyć gości.
Zobacz także:
ale smakowicie wygląda :)
——————————–
Ania
anibarpiomar.blogspot.com
o mniam
Nie ma nic lepszego niż pyszny serniczek :)
Ależ pysznie wygląda ten serniczek, muszę wypróbować przepis :)