dla dzieci diysmaczne diy

Różowa pasta z buraka do chleba

Pasta z buraka – smaczny przepis

Kolejne moje kulinarne odkrycie to pasty do chleba. Z dzieciństwa pamiętam jedną pastę. Pastę jajeczną, która mi bardzo smakowała, a jak mama ją robiła, to czułam, że jest jakieś święto, tak ją lubiłam. Potem przyszedł zachwyt pakowanymi, krojonymi wędlinami, serami i jakoś na wiele lat zapomniałam o własnoręcznie robionych pastach. Ostatnio zaczęłam znowu kombinować ze smakami i próbuję różne rzeczy, dodawać do gotowych serków. Przy jakimś barszczu wpadłam na pomysł, aby coś zrobić z buraka. Następnym razem wpadłam na to, aby do pasty dodać jeszcze chrzan. Takim dziwnym sposobem wyszła mi pyszna różowa pasta do chleba. 

Pasta z buraka 1Przerywnik

Przepis na pastę z buraka:

  • 1 ugotowany burak
  • 150 g serka typu Delikat
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • posiekany koperek w ilości, jaką lubimy
  • sól i pieprz

PrzerywnikPasta z buraka 2

Buraka obieramy i kroimy w plasterki.

Pasta z buraka 3

Do blendera wrzucamy warzywo, resztę składników i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Pasta z buraka 4

Dodajemy koperku w ilości, jaką lubimy.

Pasta z buraka 5

Pasta z buraka najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.

Pasta z buraka

Teraz mogę mówić, że “ktoś mi świnię podrzucił”. Różowy kolor pasty zainspirował mnie, do zrobienia kreatywnej kanapki, w kształcie świnki. Taka śmieszna kanapka może i dzieci zachęci do zjedzenia pasty. Pasta jest tak dobra, że można ją jeść łyżkami, więc zróbcie jedną porcję, bo możecie zjeść za dużo naraz. Smacznego!

 

Zobacz inne kreatywne przepisy:

Muffinki jajeczneciasto marchewkoweKanapka rybkaPancakes
Podziel się...
0
Kasia Ogórek
Mówią o mnie polska Martha Stewart. Cieszy mnie to co robię na co dzień i żyję ze swojej pasji. Jestem kobietą zaradną i żadnej pracy się nie boję. Na zakupy chodzę do marketu budowlanego, a największym szczęściem jest dostać nowe elektronarzędzie. Tutoriale tworzę z perfekcyjnym manicurem.

9 komentarzy

  1. Bardzo apetycznie brzmi i bardzo apetycznie wygląda. Muszę koniecznie wypróbować. Dziękuję za kulinarną inspirację. Buziaki ślę i pieknego weekendu życzę.

  2. A jak Twoi mężczyźni na nią zareagowali? Pytam,bo robiłam taką pastę w zeszłym sezonie zainspirowana programem “Polska Molskiej”. Ach, jaka ja byłam z niej dumna. Była pyszna. Tyle, że tylko ja tak uważałam. Zrobiłam ją dla całego Gniazda, a potem sama wcinałam, bo jak różowe to dziewczyńskie jedzenie jest :) Na świnkę nie wpadłam. Ten patent muszę wykorzystać, jeśli pozwolisz :)

    1. Mąż ok, ale synowie kręcili nosem. Nie chodziło o kolor, ale burak, warzywo jest nadal passe u moich nastolatków. Jeszcze będą mnie o nią prosić. Hi, hi. :)

  3. Ja bardzo lubię pasty do chleba. Kiedyś na kanapkach była tylko na zmianę szynka – ser, no ale ile można :p Ostatnio jak tylko mogę przygotowuję różne pasty. Obecnie na tapecie jest pesto z rukoli a wcześniej pasta z suszonych pomidorów i słonecznika. Hitem była też pasta z czerwonej soczewicy i marchewki z rosołu. No i oczywiście pasta jajeczna to jedna z najlepszych :D Można do niej też dodać kawałki suszonych pomidorów, będzie jeszcze ciekawsza w smaku. Ale z buraków jeszcze nigdy nic nie robiłam, trzeba będzie wypróbować. :)

Leave a Response

Simple Share Buttons