W zeszłym tygodniu pokazałam na Instagramie zdjęcie mojego obiadu. Kilka osób poprosiło o przepis, więc w tym tygodniu też jedliśmy tarta z porem i pieczarkami. Tarta oprócz tego, że ładnie prezentuje się na zdjęciach, to na dodatek jest przepyszna. Samo ciasto na tartę jest rewelacyjne, więc można je wykorzystywać też przy innych przepisach. Dość szybko się ją robi i dobra jest również na zimno lub po odgrzaniu.
Składniki na ciasto: 400 g mąki | Składniki na farsz: 3 większe pory | Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa |
Zaczynam od ciasta. Mąkę, sól i cukier wsypuję do miski, wlewam zimne masło i rozcieram całość. Na koniec wlewam wodę i zagniatam ciasto. Ciasto ląduje na minimum 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto wałkuję i wykładam na blaszkę do tarty. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam w temperaturze 200 stp. w piekarniku.
Kroje pory i pieczarki. Por trzeba zalać wrzątkiem na 3 minuty i odlewam wodę.
Pieczarki smażymy na maśle. Po wyparowaniu wody dodajemy por i smażymy jeszcze przez chwilę.
Farsz wykładam na ciasto.
Sos robię, rozpuszczając masło w garnku, dodaję mąkę i jak się połączą, zalewamy mlekiem. Cały czas mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Dodaję starty żółty ser i żółtka, energicznie mieszając. Na koniec trochę pietruszki.
Sos wylewamy na tartę i całość zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stp.
Tarta z porem najlepsza jest na ciepło.
Taka tarta z porem i pieczarkami jest u nas częstym obiadem. Serwuję ją też od czasu do czasu, jak mam gości. Mogę wtedy przygotować sobie ją wcześniej i wstawić do lodówki, a jak już goście są na miejscu i jest pora to szybko do piekarnika. Za chwilę pyszna tarta jest na stole. Jestem mistrzem planowania i organizacji spotkań towarzyskich. To kto ma ochotę na tartę?
Zobacz także:
Świetne danie na lekki obiad :)
Ja jeszcze do ciasta dodaję odrobinę startego żółtego sera.
Agnieszka, a ja nie znałam tego patentu. Musze kiedyś spróbować. :D
Wygląda bardzo apetycznie. A jak długo podpiekasz samo ciasto bez dodatków ? I czy dodajesz farsz i zalewasz sosem to ciepłe ciasto ?
Wygląda pysznie.
Super przepis, chyba zrobię jutro na obiad!
ecruwall.blogspot.com
Wow, wygląda cudownie. Idealne połączenie smakowe, zrobię na pewno, bo ostatnio rzucam się na tarty ;)