Latem kompletnie nie chce mi się gotować wymyślnych obiadów. Szczególnie gdy z nieba leje się żar, to stanie godzinami w kuchni przy garach naprawdę mi się nie uśmiecha. Wybieram wtedy obiady jednogarnkowe (najlepiej robione na dwa dni) i wszelkiego rodzaju placki. Tradycyjne naleśniki królują u nas przez cały rok i cała rodzina je lubi, więc kombinuję z przepisami, aby urozmaicić nam jadłospis. Tu na blogu już były przepisy na pancakes, placki owsiane (moje ulubione), placki z cukinii, które lubię jeść w wersji wytrawnej, i placki z jagodami. Tym razem bardzo prosty przepis na placki jogurtowe serwowane z owocami, a tych latem mamy pod dostatkiem, więc placuszki można jeść często – wystarczy tylko zmienić świeże dodatki.
SKŁADNIKI NA PLACKI JOGURTOWE:
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3/4 szklanki mleka
1 jajko
3/4 szklanki owoców (np. jagód)
Najlepsze jest to, że wystarczy wszystkie składniki wrzucić razem do miski i dobrze zmiksować.
Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Placki te dzięki jogurtowi są puszyste i delikatne, mają też fajny posmak. My lubimy jeść je z owocami, a czasami jeszcze z bitą śmietaną. Cudownie smakują na tarasie w lasie, gdy jesteśmy po kąpieli w jeziorze. Takie lekkie danie, ale sycące. Dzieciaki uwielbiają, kiedy układam im różne buźki z placków i owoców. Najważniejsze jest to, że placki szybko się robi, dzięki czemu można wrócić do swoich ulubionych zajęć, czyli DIY.
Poznaj inne przepisy: